Fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian, vorbeste intr-un interviu video acordat wall-street.ro despre noul val al crizei financiare si vulnerabilitatile Romaniei in fata unei noi recesiuni, facand totodata o radiografie a evenimentelor economice din debutul crize din 2008.
W-S.ro: Vedem acum o noua criza sau este o prelungire a celei din 2008?

Varujan Vosganian.:
Am avut recent o intalnire la Bruxelles cu presedintii comisiilor de buget si economie, in care eu am zis un lucru care i-a facut pe multi sa intoarca capul, uitandu-se destul de sever la mine.

Eu am spus ca trebuie sa regandim paradigma statului, trebuie sa regandim modul de functionare a statului, pentru ca asa cum a fost definit statul social in Uniunea Europeana el este costisitor si nu doar in ceea ce priveste refinantarea interna, ci si pierderea de competitivitate cu alte regiuni ale lumii.




Romania, in 2011, este mai vulnerabila decat in 2008.


+



Am un repros sa fac FMI si Guvernului Romaniei pentru ca la ultima evaluare nu au spus absolut nimic despre aceste vulnerabilitati si nu au vorbit despre necesitatea unui program anti criza. Iar focalizarea acestuia doar pe reducerea cheltuielilor este o viziune primitiva, pentru ca niciodata un ciung nu este mai sanatos decat un om cu doua brate.








De ce e mai vulnerabila Romania acum?


Mai toate riscurile din 2008 exista si astazi, adica datoria externa pe termen scurt este mare. Economia romaneasca este in continuare foarte dependenta de strainatate, atat cat mai functioneaza. In schimb, apar ca elemente noi datoria publica care este enorma in raport cu 2008, serviciul datoriei publice este de peste 2 miliarde de euro, populatia este mult mai saracita, mediul de afaceri este mai vlaguit.

W-S.ro: Credeti ca a avut loc o reasezare a lumii pe temeiuri mai sanatoase?

Varujan Vosganian:
Reasezarea lumii se petrece cu o uriasa rapiditate. Ea are in vedere in primul rand mutatiile de natura demografica. E suficient sa vedeti care este rata de imbatranire si o sa observati ca o tara ca Turcia, de exemplu, care are media populatiei active la 27 de ani, in raport cu o tara ca Franta, de exemplu, are resurse de crestere mult mai mari. Europa risca sa isi piarda locul important pe care l-a avut pe glob, datorita impactului demografic si a suprareglementarii.

W-S.ro: Cand au aparut primele semne ale crizei de peste ocean in Romania?

Varujan Vosganian: Trebuie sa va spun ca, din 2007 pana in octombrie 2008, in Romania nu s-au aratat in mod evident semnele crizei. Mai mult decat atat, previziunile facute de organismele internationale in 2008 pentru anul 2009 erau incurajatoare.

In primavara lui 2008, Fondul Monetar International (FMI) miza pentru 2009 pe o crestere de peste 6%. In momentul in care eu am redactat proiectul de buget pentru anul 2009, Fondul Monetar, Banca Mondiala, Comisia Europeana aveau pentru 2009 o prognoza de crestere de 5,5%, Comisia Nationala de Prognoza dadea o prognoza de crestere de 6,5%, iar guvernatorul bancii centrale intr-o prezentare facuta impreuna cu mine a spus ca nu vede niciun motiv pentru ca in urmatorii cinci ani Romania sa nu aiba o medie de crestere de 5%.

W-S.ro: Falimentul Lehman Brothers a reprezentat un moment de cotitura?

Varujan Vosganian: Probabil ca reactia bancilor europene care aveau la noi filiale si sucursale a fost legata si de acest eveniment international.

R: In Romania lua cineva in calcul o aterizare dura (hard landing - n.r.)?


Varujan Vosganian: Potrivit analistilor mai pesimisti, hard landing, despre care am inceput deja sa discutam in luna octombrie, nu ar fi fost decat o reducere a cresterii de la 7-8%, cat era in primele trei trimestre ale lui 2008, la circa 4%. Nimeni, absolut nimeni, nu si-ar fi imaginat ca in 2009 vom avea recesiune.

Romania este o tara concava. Exista in lume tari convexe si concave. Cele convexe sunt cele care au capacitatea de refinantare de pe pietele interne. Tarile concave sunt cele care depind de strainatate pentu a-si alimenta cresterea economica, pentru a-si acoperi deficitele si refinanta datoriile. Romania este o tara atat de concava incat are practic pantecele lipit de sira spinarii.

Afla mai multe opinii ale ministrului de Finante din perioada caderii Lehman Brothers din interviul video.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri