In primele sase luni de la lansarea programului prin care statul oferea 10.000 de euro antreprenorilor sub 35 de ani pentru a-si deschide afaceri, au fost infiintate 4.510 de companii, dintre care un sfert (1.115) au fost deja inchise, conform datelor furnizate de Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania.
Majoritatea companiilor (3.371) au fost lansate pana la finalul lunii aprilie, in urmatoarele trei luni fiind infiintate doar 1.139 de companii.

Astfel, la finalul lui iulie cele mai multe firme deschise erau cele pentru intretinerea si repararea autovehiculelor, acestea reprezentand aproximativ 6% (198) din numarul total de companii lansate.

Pe locurile urmatoare se aflau societatile pentru fabricarea painii, a prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie (132), cele pentru constructia cladirilor rezidentiale si nerezidentiale (131), restaurantele (98) si transporturile rutiere de marfuri (84).

Pe ultimele locuri s-au clasat societatile cu activitati de asistenta sociala, cele cu activitati ale cluburilor sportive, balciurile si parcurile de distractii, companiile care repara aparatele electronice de uz casnic sau repara mobila si furnituri casnice.

Pe de alta parte, Municipiul Bucuresti este locul in care au fost infiintate cele mai multe companii (524), acesta fiind urmat de judetele Cluj, Brasov, Dolj, Timis si Bihor. Cele mai putine companii au foat lansate in Calarasi (40), Tulcea, Vaslui, Mehedinti si Giurgiu.

In primul semestru de la infiintare, firmele SRL-D au creat premisele constituirii de locuri de munca pentru minim 9.020 de persoane.

„Ar trebui mai multa implicare in monitorizare, cresterea intensitatii cu 75 % a promovarii OUG 6/2011 si cresterea bugetului alocat programului. Acestea vor avea practic urmatoarele efecte: cheltuirea rationala a banilor publici, un numar crescut de firme aplicante si cresterea calitatii acestor unitati cu 50%. Daca avem in vedere faptul ca, la suma actuala alocata, au existat aproximativ 4.500 de firme SRL-D create si 9.000 de locuri de munca, cresterea cu 50 % va implica o evolutie proportionala ce va ridica numarul firmelor create la cel putin 9000”, afirma oficialii Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Romania.

Prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 6/02.02.2011 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii sub 35 de ani, acestia pot sa beneficieze de alocatii financiare nerambursabile reprezentand cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 de euro sau echivalentul in lei, din valoarea proiectului aferent planului de afaceri.

Programul are in acest an un buget de 21 milioane de lei si vizeaza sustinerea a peste 1.100 de intreprinzatori.

Inscrierea in program este continua si se face online pe site-ul Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM). Vor fi finantate, printre altele, achizitia de terenuri pentru constructii si/sau amenajari efectuate in cadrul proiectului, construirea sau achizitia de spatii destinate realizarii activitatii pentru care s-a solicitat finantare, de mobilier, echipamente tehnologice, masini, utilaje si instalatii de lucru.

Pentru a beneficia de finantare nerambursabila, intreprinzatorii trebuie sa angajeze minimum doua persoane si sa reinvesteasca anual 50% din profit. Alte facilitati acordate debutantilor in afaceri sunt scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariati, angajati pe durata nedeterminata.

De asemenea, acestia vor primi garantii de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii pentru creditele contractate in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de AIPPIMM, pana la 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 de euro.

In vederea obtinerii finantarii, vor fi transmise la banca, in limita bugetului anual, planurile de afaceri care au obtinut cel putin punctajul minim si care au fost avizate de AIPPIMM.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri