Kevin Arnold, directorul executiv al retelei Nexia International, a declarat, intr-un mini interviu acordat wall-street.ro, ca Romania ar trebui sa isi optimizeze cat mai bine economia pentru a rezista unui posibil faliment al Greciei si ar fi indicat sa abordeze si o strategie de sustinere a cresterii economice.
Directorul Nexia crede ca orice tara supraindatorata trebuie sa isi optimizeze economia cat de bine poate, sa devina mai eficienta si mai prietenoasa cu investitorii, pentru a suferi cat mai putin de pe urma unui default al statului elen.

"Sa speram ca Grecia va trece peste masurile dure de austeritate pe care le-a luat, pentru ca daca nu o va face nu doar Romania va fi afectata, ci intreaga lume va avea de suferit", apreciaza Arnold.

El remarca ca in prezent pe scena economica mondiala s-a ajuns la un nivel la care oamenii ar trebui sa ceara politicienilor si factorilor de decizie sa se opreasca din vorbit si sa faca mai mult.

"A fost multa vorbarie in ultima vreme, dar acum a venit vremea sa fie luate si decizii", a adaugat Arnold.

1. Credeti ca o strategie de sustinere a cresterii economice ar fi mai buna decat una bazata pe austeritate?




Intrebat ce strategie ar trebui sa adopte Romania pentru a iesi mai repede din criza, directorul executiv al retelei Nexia a raspuns ca, in acest moment, toate tarile cu datorii se confrunta cu un "trade-off" (cost de oportunitate - n.r.).

Astfel, Romania are optiunea masurilor dure de austeritate, care au fost aplicate in mare parte inca din 2010, dar in acelasi timp poate sa se uite mai mult la cresterea economica si sa caute metode de stimulare a acesteia.

"Viziunea mea este ca poate fi mai utila o abordare pe doua directii. Trebuie facute in primul rand ajustarile bugetare sau macar sa existe un plan de a face ceva in acest sens, pentru ca pietele sunt impresionate de intentii si, daca simt ca este o dorinta clar exprimata de a atinge un scop, vor fi multumite", afirma Arnold.

In al doilea rand, el crede ca austeritatea fiscala ar trebui completata de o serie de masuri de sustinere a cresterii economice.

"In opinia mea nu cred ca ar fi bine sa excludem o abordare sau alta. Ar trebui sa fie luate in calcul ambele abordari", a completat directorul Nexia.

Pe langa abordarea pe doua directii, Kevin Arnold sfatuieste Romania sa se concentreze in economie pe ce stie mai bine sa faca, adica pe sectoarele cu cel mai bun potential de crestere.

El crede ca cele mai atractive sectoare in Romania sunt cel energetic si cel de sanatate.

"In sistemul de sanatate este importanta reducerea birocratiei si obtinerea unei eficiente cat mai mari. Cred ca Romania chiar a facut progrese sesizabile si ar trebui sa fie optimista, doar ca va fi mai dificil pentru urmatorii 2-3 ani", concluzioneaza Arnold.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri