Omul de afaceri Ion Tiriac apreciaza ca Romania nu va iesi din criza anul viitor, asa cum estimase anterior, romanii vor fi nevoiti "sa stranga centura", iar Guvernul va trebui sa comunice permanent cu mediul de afaceri pentru a identifica problemele si aplica masurile necesare.
"Credeam ca in 2012 (...) ne merge ceva mai bine. Din pacate nu cred ca este cazul. Romanul trebuie sa stranga centura", a declarat omul de afaceri la emisiunea "Dupa 20 de ani", citat de Mediafax.

El a adaugat ca, in eventualitatea unor noi imprumuturi, spera ca autoritatile vor directiona fondurile pentru investitii, in special in infrastructura.

In plus, omul de afaceri doreste ca Guvernul sa ia masuri pentru mediul de afaceri, cu care trebuie insa sa se consulte periodic, pentru identificarea problemelor.

"Bulgarii, uite, au fost aici cu ministrul de finante, un tinerel, care a lucrat la Banca Mondiala vreo zece ani. Au venit inapoi si-au spus: Am redus taxele, am redus TVA, unde ce ne vine inapoi, nu ne trebuie bani de la nimeni, uite ce facem. O tarisoara mult mai mica ca noi, poate mai usor de administrat", a adaugat el.

Pe de alta parte, omul de afaceri a spus ca sunt necesare instrumente pentru a incuraja economia, iar "sindromul fricii totale" trebuie evitat.

"O sa fie alegeri in Spania pe 20 noiembrie. Eu cred ca dreapta, Partidul Popular, le castiga din primul tur cu cel mai mare coeficient pe care l-au avut vreodata. Stii de ce? Spaniolul e speriat. Nici macar nu mai iese pe strada", a afirmat Tiriac.

Tiriac a aratat ca problemele Greciei sunt minore in comparatie cu eventuale situatii similare in state precum Spania sau Italia, care ar putea avea nevoie de sume mult mai mari pentru a fi salvate.

"Grecia e atat de mititica. Mai da 100 de miliarde, mai iarta-i de 100 de miliarde, nu stiu ce, pana la un moment dat cand spune: Bine, acum s-a terminat, ia faceti-va treaba si-am terminat. Euro, neeuro, nu se poate la infinit", a spus Tiriac.

Revenind la situatia Romaniei, omul de afaceri a estimat ca va exista crestere economica in 2012, sublinind insa ca avansul PIB nu se va compara cu cel de acum cativa ani.

"Crestere economica dupa parerea mea o sa ai.
Dar cresterea economica e de la 0,01% pana la 9%, cat aveam acum cinci ani", a spus Tiriac.

Intrebat despre evolutia cursului leu-euro, omul de afaceri a afirmat ca moneda nationala a fost supraevaluata nejustificat in ultimii trei-patru ani, iar paritatea de 4,2-4,3 lei/ euro se incadreaza intr-o zona de normalitate.

"Dupa parerea mea, leul a fost foarte supraevaluat in ultimii trei-patru ani. Noi am crescut puterea leului enorm, nu stiu de ce, pentru ca n-am exportat mai mult. Leul ajunsese la cat? La trei si ...? Era ridicol. Intram intr-o zona oarecum mai normala, si daca stam undeva pe-aici, la 4,2-4,3, poti sa-ti calculezi, pentru ca noi tot platim in euro afara. Noi suntem importatori, n-avem nevoie. Pe noi ne intereseaza mult mai mult ce exportam, adica sa facem ceva cu exportul", a incheiat Tiriac.

Fostul tenisman, unul dintre cei mai bogati romani, controleaza grupul Tiriac Holdings, cu activitati in principal pe segmentele auto, imobiliare, servicii financiare, leasing si transport aerian.

Ce parere aveti? Cum comentati estimarile miliardarului Ion Tiriac? Comentati aici

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri