Tendinta actuala a veniturilor publice sugereaza o crestere robusta in termeni reali pe anul 2006, se arata intr-un studiu al Societatii Academice Romane (SAR), remis Rompres.
Cifrele de incasare, in perioada 1 ianuarie-16 aprilie 2006, la impozitul pe veniturile personale, unde s-a introdus cota unica, cumulat cu impozitul pe profitul firmelor, arata ca reforma fiscala din 2005 ar putea sa aduca pentru prima data bugetul Romaniei la peste 30 la suta din PIB, in mod stabil.

Studiul "Adevarul despre cota unica" apreciaza ca proiectand pe tot anul 2006 dinamica din perioada luata in calcul este posibil ca saltul datorat reformei fiscale sa fie de aproximativ 1 la suta din PIB.

"Avem doua vesti bune pentru ministrii de finante din UE: nu exista gaura de venituri cauzata de reformele din 2005 si, mai mult, tocmai acest tip de reforme s-ar putea sa aduca intr-o tara ca Romania la cresterea veniturilor publice, atat ca cifra absoluta, cat si ca procent din PIB, usurand astfel misiunea contribuabilului occidental", a precizat Sorin Ionita, director de cercetare la SAR.

Conform studiului SAR, o reasezare corecta in anii urmatori a impozitelor pe proprietate, in paralel cu constructia sistemului de evaluare si inregistrare fiscala a proprietatii la valoarea reala de piata, ar aduce la bugetul consolidat cel putin 0,5 la suta din PIB. in acelasi timp, acesti bani, acordati autoritatilor locale, ar fi un suport eficient de cofinantare a unor proiecte de infrastructura.

"Lunile viitoare vor arata daca tendintele pozitive analizate sunt stabile sau nu. Ar fi, insa, o mare greseala ca Guvernul sa dea indarat, chiar in momentul in care reforma fiscala din 2005 incepe sa dea roade. Dimpotriva, Guvernul trebuie sa mai parcurga cativa pasi inainte pentru a o completa si consolida. Rezultatul este probabil sa fie o stabilizare a veniturilor bugetului consolidat la un nivel de circa 33 la suta din PIB, daca se ia in calcul urmatorul scenariu: 1 la suta crestere structurala, 1,5-2 la suta din completarea reformei, plus 0,5 la suta din reforma impozitelor pe proprietate", a apreciat Sorin Ionita.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri