Deficit bugetar zero, alocarea eficienta a resurselor si cresterea veniturilor bugetare sunt trei dintre recomandarile adresate Romaniei de catre Fondul Monetar International
Cerinta Fondului Monetar este incorecta fata de Romania. Cu deficit zero nu ne vom putea dezvolta", considera analistul Bogdan Baltazar. In conditiile in care Romania va respecta indicatiile, FMI apreciaza ca inflatia pe 2006 se va situa la 6,5%.

Fondul Monetar International recomanda Romaniei un deficit bugetar de 0% pentru 2006. Tinta initiala pentru deficitul bugetar din acest an, de 0,5% din PIB, a fost majorata de Guvern in luna aprilie la 0,9%, pentru a finanta cheltuielile pentru investitii si proiecte sociale. In conditiile in care Romania va adera la Uniunea Europeana in 2007 realizarea unei echitati intre veniturile si cheltuielile bugetare pare un lucru imposibil de realizat. Romania inregistreaza o pondere a veniturilor bugetare in PIB mult mai redusa decat media UE, iar membrii boardului FMI "regreta" scaderea importanta de venituri provocata de introducerea cotei unice.

Bogdan Baltazar: "Recomandarea FMI este o cerinta dogmatica"

In 2005 si 2006 Romania a fost afectata de cateva valuri consecutive de inundatii care, conform aprecierilor guvernamentale, au provocat pagube de aproape un miliard de euro.

Mai mult de atat, fiind o tara in dezvoltare, Romania are nevoie de investitii serioase mai ales in infrastructura. In aceste conditii, apreciaza analistul financiar Bogdan Baltazar, cerinta Fondului Monetar este incorecta fata de Romania. "Cu deficit zero nu ne vom putea dezvolta", considera Baltazar.

Inflatia, la 6,5%, considera FMI

Rata inflatiei in Romania va scadea in acest an la 6,5%, depasind previziunile oficiale, daca autoritatile romane adopta recomandarile Fondului Monetar International privind politica macroeconomica, considera specialistii Fondului in evaluarea anuala. Banca Nationala a fixat pentru anul acesta un obiectiv de inflatie de 5% cu o deviatie de un procent. Majoritatea analistilor estimeaza pentru 2006 o crestere a preturilor de minimum 7 procente. Guvernatorul Mugur Isarescu apreciaza ca rata inflatiei se va situa la nivelul de 6,5% sub influenta preturilor administrate. In luna ianuarie inflatia a fost de 1,03 la suta, in februarie si martie mentinandu-se la un nivel considerat neobisnuit de mic (aproximativ 0,2%).

Veniturile bugetare, din nou in prim-plan

Conducerea FMI a recomandat finalizarea cat mai rapida a unui cadru bugetar pe termen mediu, solicitand autoritatilor romane sa constituie mecanisme pentru alocarea eficienta a resurselor si pentru asigurarea unui grad ridicat de absorbtie a fondurilor de la Uniunea Europeana. FMI solicita autoritatilor sa ia masuri pentru a asigura o crestere sustenabila a veniturilor bugetare pentru a permite finantarea cheltuielilor mari cu infrastructura si cofinantarea proiectelor sustinute de Uniunea Europeana. O alta recomandare pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice se refera la o politica prudenta de salarii in sectorul public. FMI saluta decizia Guvernului privind acordarea majorarilor salariale o data pe an si interzicerea de noi angajari, cu exceptia posturilor legate de procesul de integrare europeana.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri