Premierul spera sa mai obtina un mandat de patru ani, dupa incheierea celui actual. Investitorii straini spun ca principalele probleme sunt coruptia si aplicarea deficitara a legilor
Premierul Calin Popescu-Tariceanu da asigurari ca valoarea cotei unice de impozitate nu va fi schimbata atat timp cat el se afla in fruntea Guvernului. Si spera ca acest lucru sa fie valabil cel putin doua mandate. "Atat cota unica de impozit, pentru venit si profit, cat si taxa pe valoarea adaugata se vor mentine la nivelul actual, cel putin in acest mandat, desi sper sa mai avem inca un mandat de patru ani", a declarat premierul, joi seara, la o intalnire cu reprezentantii investitorilor straini in Romania.

In plus, Tariceanu spune ca intre partidele coalitiei aflate la putere nu exista contradictii majore, ci doar unele neintelegeri. Intrebat de presedintele Consiliului Investitorilor Straini, Gilbert Wood, daca aceste divergente pot transmite un mesaj negativ autoritatilor de la Bruxelles, dand impresia de instabilitate politica in Romania, primul ministru a spus ca nu exista motive de ingrijorare.

"Daca va uitati cu atentie, nu exista contradictii majore intre membrii coalitiei, in ceea ce priveste problemele importante, cum ar fi politica fiscala, politica sociala. Mi se pare ca este mai degraba o neliniste specifica unor parteneri care nu isi dau seama ca fiecare tara care a aderat la UE a facut acest lucru prin stabilitate politica", a spus Tariceanu.

Printre obiectivele Guvernului care sa asigure macrostabilitate economica se numara, potrivit sefului Executivului, scaderea inflatiei, politici salariale si fiscale prudente, precum si introducerea unor indicatori de eficienta pentru sporirea veniturilor bugetare, pentru a nu fi nevoie de majorarea taxelor principale.

Investitorii straini sunt nemultumiti de modul de aplicare a legilor

Romania mai trebuie sa faca progrese pentru imbunatatirea cadrului legislativ, a reformelor sociale, reformei in administratia publica, precum si pentru imbunatatirea infrastructurii, au recomandat, joi seara, reprezentanti ai CIS, la lansarea Cartii Albe - Solutii imediate de crestere a investitiilor straine directe in Romania, editia 2006. Ei au apreciat ca desi mediul de afaceri s-a imbunatatit semnificativ in ultimii ani, totusi raman o serie de probleme nerezolvate. Iar cele mai evidente sunt coruptia si aplicarea deficitara a legilor.

In privinta combaterii coruptiei, CIS recomanda procurorilor anticoruptie sa-si concentreze resursele pentru cercetarea coruptiei la nivel inalt. Iar pentru eliminarea coruptiei in administratia publica ar trebui luate mai multe masuri pe termen lung, cum ar fi marirea salariilor si eliminarea puterilor discretionare excesive.

Investitorii straini s-au aratat nemultumiti de faptul ca Guvernul a continuat sa emita un numar mare de ordonante de urgenta, dar si pentru ca nu au existat consultari prealabile cu reprezentantii mediului de afaceri in cazul tuturor propunerilor de legi.

In ceea ce priveste sistemul fiscal, CIS a recomandat ca legislatia in domeniu sa fie imediat armonizata cu cea din Uniunea Europeana, facand referire in special la introducerea deducerilor fiscale pentru scoaterea din gestiune a stocurilor si mijloacelor fixe.

CIS sustine facilitarea concedierii pentru motive de necompetenta, aratand ca necorespunderea profesionala ar trebui sa ia in calcul performanta si nu calificarea. Dar si eliminarea obligativitatii instruirii fiecarui angajat in fiecare an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri