Romanii se declara nemultumiti de nivelul de trai si apreciaza ca in ultimul an de zile veniturile familiilor lor nu au crescut aproape deloc, potrivit concluziilor unei cercetari date publicitatii miercuri de specialistii Institutului National de Statistica
Doua studii realizate de INS si remise Rompres, unul dintre ele referindu-se la conditiile de viata ale populatiei din Romania, sustin ca circa 62,2% dintre romani apreciaza ca situatia lor economica este neschimbata fata de anul trecut si numai 8,7 procente considera ca ea s-a imbunatatit. Principala sursa de venit in 2005 a fost reprezentata de salarii, peste 53% din cei chestionati declarand acest lucru. Din punct de vedere al asigurarilor, se constata ca numai 4,3% dintre respondenti si-au asigurat locuinta, ponderea fiind insa mult mai redusa in mediul rural.

Rezultatele activitatii agricole, dar si ale altor ramuri au fost in continuare puternic influentate negativ de calamitatile naturale si de gripa aviara. Ritmul de crestere a productiei industriale a continuat sa fie influentat de sectorul extractiv, care se afla in etapa transformarilor profunde, iar mare parte din industria prelucratoare este dependenta de productia in zona, aflata in scadere.

In fine, cresterea accizarii interne, insotita de capacitatea limitata a industriei autohtone de a o satisface, a condus, pe fondul unei aprecieri a monedei nationale si a cresterii veniturilor populatiei, la expansiunea importurilor.

In opinia Presedintelui INS, principalele trasaturi ale economiei romanesti in trimestrul I din acest an sunt similare cu cele ale anului trecut. Ele sunt legate de cresterea semnificativa a aportului sectorului serviciilor la dezvoltarea economica de ansamblu si continuarea procesului de crestere a investitiilor straine directe.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri