Somajul in zona euro a atins recent un nivel record, 19 milioane de europeni neavand un loc de munca, iar potrivit analistilor trendul este in mod cert de crestere. Peste ocean insa, SUA au reusit sa inverseze tendinta de majorare. Ce solutii se gasesc si pentru Uniunea Europeana?
Somajul in zona euro a atins un nou maxim in ianuarie, in contextul in care masurile de austeritate luate pentru a preveni criza datoriilor au adancit recesiunea. Astfe, rata somajului in cele 17 tari ale zonei euro a urcat in ianuarie de la 11,8% la 11,9%, potrivit datelor publicate de Eurostat, citate de Bloomberg.

Daca in Statele Unite, somajul este pe un trend descendent, in Europa nu se intrevede prea curand o speranta de diminuare, in contextul in care tari precum Spania, Portugalia, Grecia si chiar Italia se confrunta cu rate record.

"Situatia este foarte serioasa in ceea ce priveste somajul. Nu mai exista niciun suport din partea Germaniei. Alte economii precum Italia, Spania si Portugalia stau foarte prost in acest moment si, in cele din urma, rata somajului poate doar sa creasca", a spus Alexander Krueger, economistul sef al Bankhaus Lampe.

Piata europeana este cucerita de "gladiatorul asiatic"

In opinia economistului Adrian Mitroi, piata muncii din Europa este foarte diferita de cea americana si nu raspunde in prezent la stimuli pentru ca este cucerita de "gladiatorul asiatic".

"Daca America a cheltuit mult pe aparare, adica a aplicat o politica de tip keynesian, Europa nu a adoptat aceasta cale. Banii europenilor au mers in schimb la tarile PIGS, fata de cei americani care au intrat in economie si in sistemul financiar", a explicat Mitroi.

Pe de alta parte, abordarea SUA a fost mult mai directa. Americanii au redus dobanda cheie cu 5% intr-o perioada destul de scurta de timp, au salvat piata ipotecara, gigantii financiari si cei din industria auto. De asemenea, SUA au anuntat inceperea procesului de reindustrializare.

"Acum Europa se afla la mijloc intre cele doua superputeri: Statele Unite si Asia. Desi euro trebuia sa fie un avantaj, moneda unica isi arata acum mai degraba slabiciunile pentru ca nu este corelat cu alte uniuni: bancara, fiscala", a subliniat Mitroi.

El a adaugat ca solutiile gasite pana acum de birocratii europeni nu sunt reforme care sa stimuleze competitivitatea.

Solutii pentru reducerea somajului in UE

In opinia eurodeputatului Petru Luhan, o finantare mai buna pentru IMM-uri reprezinta cheia reducerii somajului in Uniunea Europeana.

"Una dintre masurile pe care deputatii europeni le-au solicitat insistent Comisiei a fost dezvoltarea unui sistem fiabil de finantare, adaptat nevoilor IMM-urilor. Rolul acestora este strategic in combaterea somajului avand in vedere ca 85% din locurile de munca din UE sunt oferite in cadrul IMM-urilor si acestea produc 58% din valoarea adaugata creata in Uniune", a spus Luhan.

Principalele masuri pentru sporirea accesului IMM-urilor la finantare:

• majorarea in mod semnificativ pachetul financiar pentru instrumentele de finantare prin intermediul imprumuturilor si al capitalurilor proprii din cadrul "Programului Uniunii Europene pentru schimbari sociale si inovare sociala" , "Programului pentru competitivitatea intreprinderilor si IMM-uri (COSME)" si Programul „Orizont 2020”;

• cel putin 20 % din bugetul initiativei „Orizont 2020” va fi alocat finantarii inovarii in IMM-uri;

• cresterea capitalului BEI cu 10 miliarde de euro, ceea ce va permite Grupului BEI sa isi consolideze capacitatea de creditare in cadrul Uniunii in perioada 2012-2015 cu pana la aproximativ 60 de miliarde de euro si sa atraga un nivel total al investitiilor de aproximativ 180 de miliarde de euro, jucand astfel un rol oportun in cadrul unui efort concertat de relansare a economiei europene; BEI a identificat, in mod special, in prioritatile sale de creditare necesitatea largirii gamei de parteneri bancari pentru creditarea IMM-urilor;

• infiintarea unei Platforme europene de garantii in cadrul Fondului european de investitii pentru a facilita accesul IMM-urilor la finantare, ceea ce ar imbunatati dezvoltarea garantiilor sau a produselor de creditare bazate pe garantii europene si ar reduce cerintele bancilor in materie de capital si expunerea la riscuri a intermediarilor financiari;

• Pentru a obtine rezultatele scontate prin utilizarea fondurilor europene, in anul 2012 Parlamentul European a adoptat un set de masuri pentru simplificarea si eficientizarea utilizarii a fondurilor UE post 2014, precum Fondul Social European, FEDER, Fondul de coeziune si instrumentul de microfinantare, in vederea crearii de locuri de munca;

• masuri speciale pentru promovarea antreprenoriatului si desfasurarea de activitati profesionale independente pentru a crea posibilitati de ocupare a fortei de munca si a reduce excluziunea sociala.

Potrivit ultimului raport publicat de Eurostat, 19 milioane de europeni erau someri in ianuarie, la nivelul zonei euro, in crestere fata de luna precedenta cu 200.000. Spania are cea mai mare rata a somajului dintre tarile UE, cu 26,2%, in timp ce Austria se lauda cu cel mai scazut nivel, de 4,9%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri