Zona Metropolitana Bucuresti, care va include 94 de unitati administrativ - teritoriale, situate pe circa 5.000 de Km patrati, va fi gata in aproximativ 10 -12 ani de zile, din cauza ca mai intai vor fi efectuate studii, iar urmatorii trei -patru ani de zile vor fi alocati consultarilor publice.

Potrivit primarului general al Capitalei, Adriean Videanu, Bucurestiul va deveni zona metropolitana, in adevaratul sens al cuvantului, in 10-12 ani de zile, intrucat trebuie facute mai multe studii, iar trei-patru ani sunt necesari pentru consultari publice.

Videanu a afirmat ca in momentul de fata, zona metropolitana nu este o prioritate pentru Municipalitate, insa proiectul nu trebuie neglijat. "Bucurestiul ar trebui sa fie preocupat sa-si rezolve propriile probleme, dar sa nu neglijeze, intr-o prima faza, zonele limitrofe si comunele, dupa care si zona metropolitana", a spus Videanu.

De asemenea, primarul Capitalei a declarat, intr-o conferinta de presa, ca nu se va desfiinta nici o autoritate locala din judetele limitrofe, care vor compune aceasta zona, iar aceasta forma de organizare "este un parteneriat". " Fac un apel la primarii de orase si comune, mai ales ca fiecare va ramane primar, trebuie sa creem acest parteneriat", a afirmat primarul general, citat de NewsIn. Videanu a dat drept exemplu Parisul, care are deja o zona metropolitana, formata din 1938 de comune, cu aproximativ 14 milioane de locuitori.

Viitoarea Zona Metropolitana Bucuresti (ZMB) ar include 94 de unitati administrativ-teritoriale (84 de comune, opt orase si municipiile Bucuresti si Oltenita). Potrivit unui studiu realizat de Centrul de Planificare Urbana si Metropolitana din cadrul Primariei Capitalei, viitoarea metropola ar urma sa se intinda pe 5046,1 de kilometri patrati.

Proiectul "Marelui Bucuresti" prevede ca acesta sa aiba ca limite comunele Butimanu (judetul Dambovita) Peris, Ciolpani, Gruiu, Nuci (judetul Ilfov), in nord, de comunele Gradistea si Petrichioaia (judetul Ilfov), Sinesti si Belciugatele (judetul Ialomita), Fundulea si Ileana (judetul Calarasi) in nord-est, de 15 comune din Giurgiu in vest si de alte patru comune din judetul Calarasi. In sud Zona Metropolitana Bucuresti ar urma sa se intinda pana la Dunare.

ZMB ar urma sa includa opt orase din judetul Ilfov ( Buftea, Otopeni, Voluntari si Popesti - Leordeni), doua din judetul Calarasi, respectiv Budesti si Fundulea si doua orase din judetul Giurgiu ( Bolintin -Vale si Mihailesti). De asemenea, " Marele Bucuresti" va inghiti 36 de comune din judetul Ilfov, 18 comune din judetul Giurgiu, 24 de comune din judetul Calarasi, comuna Sinesti din judetul Ialomita si comunele Butimanu, Ciocanesti, Crevedia, Niculesti si Tartasesti din judetul Dambovita.

Potrivit Legii administratiei publice locale nr.286 din 6.07.2006, metropolele vor fi conduse de un consiliu de administratie compus din reprezentanti ai unitatilor administrativ-teritoriale componente. Membrii consiliului vor fi propusi de primar sau de presedintele consiliului judetean si desemnati de consiliul local sau de cel judetean.

Consiliul isi va desemna dintre membri un presedinte, care va fi ales prin votul majoritatii, iar pentru realizarea obiectivelor proprii, consiliul poate infiinta un aparat tehnic, care va fi finantat din resursele asociatiei de dezvoltare intercomunitara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri