Diferenta dintre nivelul din Romania si cel din statele dezvoltate s-a redus in ultimii ani, dar a ramas semnificativa, indicele tarii noastre situandu-se pe la jumatatea celor inregistrati de tarile dezvoltate, a declarat economistul sef al Bancii Mondiale, Hans Timmer.
Banca Mondiala plaseaza Romania din punctul de vedere al acumularii de tehnologie in partea de sus a grupei de state cu venituri medii.

"Pentru aceasta grupa de state, media pentru dezvoltarea tehnologica este de 50 puncte, iar Romania este usor sub medie, la 45 de puncte in conditiile in care statele dezvoltate au un indice de 100", a precizat, potrivit NewsIn, Hans Timmer in cadrul unei conferinte organizate de Banca Mondiala, cu ocazia prezentarii unui studiu referitor la raspandirea tehnologiei in statele in curs de dezvoltare.

Referitor la evolutia economica a Romaniei, Timmer a spus ca, in prezent, principala problema o reprezinta stabilitatea macroeconomica in conditiile in care deficitul de cont curent s-a adancit foarte rapid, iar piata romaneasca pare mai sensibila decat alte state din regiune la efectele turbulentelor din pietele financiare internationale.

"Finantarea internationala a devenit mult mai volatila pe fondul crizei din piata creditelor din Statele Unite ale Americii (SUA). In a doua parte din 2007 am vazut o apreciere a monedelor din regiune, insa acest lucru nu s-a intamplat si in Romania", a mai spus seful pentru tendintele globale in cadrul Bancii Mondiale. Timer a explicat ca vestile negative din economia Romaniei din ultima vreme nu reprezinta neparat un motiv de panica, dar sugereaza faptul ca este ceva in neregula.

Romania trebuie sa se indrepte catre o politica fiscala, ce trebuie facuta insa cu prudenta mai mare decat pana acum.

"Daca te uiti la imaginea in oglinda a deficitului, care inseamna datorii, se observa ca acesta este facut din consum", a mai spus Timmer si a precizat ca, in aceste conditii, se pot ridica probleme de sustenabilitate pentru cresterea economica a Romaniei.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a atras atentia in repetate randuri ca investitiile eronate ce au marcat piata romaneasca dupa 1989 au favorizat formarea structurilor de consum, care sunt mult mai facile. "Din acest motiv, reformele structurale sunt totul, inseamna sa pregatesti societatea pentru dezvoltare", explica Isarescu in urma cu aproape doua luni.

Isarescu a mai atras atentia ca decalajul dintre cerere si oferta este foarte greu de diminuat, fiindca "cererea este mult mai usor de stimulat decat productia", iar o mare problema a Romaniei este ca, in prezent, nu mai exista nici supapa deficitului de cont curent, acesta adancindu-se deja prea mult, in conditiile in care tensiunile provocate de cresterea salariilor peste productivitate se mentin.

Deficitul comercial al Romaniei s-a adancit cu 52% in primele 11 luni din 2007, pana la 19,4 miliarde euro, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), iar deficitul de cont curent ajunsese la 13,3 miliarde euro in octombrie, adancindu-se cu 71,8% in primele zece luni ale anului fata de acelasi interval din 2006, dupa cum arata datele BNR.

Deficitul bugetar s-a accentuat in 2007 fata de anul precedent cu peste 0,7 puncte procentuale pana la 2,4% din produsul intern brut (PIB), determinat de mai multi factori, printre care cheltuielile foarte mari ale administratiei locale din ultimul trimestru al anului trecut si plata unor subventii agricole semnificative, din cauza secetei din vara.

Banca centrala a cerut, in repetate randuri in ultimele luni, o politica fiscala mai putin generoasa, in conditiile in care inflatia - de 6,57% la finalul anului trecut - a depasit cu mult tinta BNR, de 4%, dar si limita superioara a intervalului avut in vedere de aceasta, de 3-5%. Banca centrala a inasprit, de altfel, politica monetara in doua reprize, urcand dobanda cheie - pe care o plateste bancilor la depozitele atrase - de la 7% la 8% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri