Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, estimeaza ca dupa publicarea datelor finale cu privire la PIB-ul pe 2007 deficitul bugetar revizuit, calculat dupa metodologia europeana, ar putea fi de 2,5% din PIB, fata de 2,6 - 2,7%, cat se anuntase in ianuarie.
"Deficitul bugetar revizuit, pe 2007, a fost de 2,6% din PIB-ul preliminar", a declarat, citat de NewsIn, ministrul Vosganian.

"Deficitul administratiei centrale a fost de aproximativ 1,5-1,6% din PIB", a mai spus oficialul MEF, cifrele fiind aproape de estimarile pe care le-a revizuit in noiembrie.

Vosganian a explicat ca aproape 0,5% din deficitul bugetar pe 2007 il reprezinta despagubirile pe care CEC le va acorda deponentilor pentru achizitionarea de Dacii, dar ca acest deficit este acoperit de emisiunea de titluri de stat, facuta de MEF la finele anului trecut.

Alte 0,5 procente din deficitul bugetar pe 2007 sunt reprezentate de emisiunile de obligatiuni si de imprumuturile municipalitatilor, a mai adaugat ministrul. Vosganian estimeaza ca dupa publicarea datelor finale cu privire la PIB-ul pe 2007 deficitul bugetar revizuit, calculat dupa metodologia europeana, ar putea fi de 2,5% din PIB, fata de 2,6 - 2,7%, cat se anuntase in ianuarie.

Dupa standardele europene, un deficit de 2,5% inseamna 2,7%, iar ministrul de Finante a declarat ca, dupa 2010, deficitul bugetar trebuie sa fie sub 1%, dupa metodologia europeana.

Romania tinteste un deficit bugetar de 2,7% din PIB in 2008, dar Comisia Europeana a aratat ca, in conformitate cu calculele sale, deficitul Romaniei ar putea depasi plafonul de 3% prevazut de Tratatul de la Maastricht.

Executia fiscala se va schimba radical din acest an, primele modificari fiind initiate in 2007, a declarat ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, precizand ca deficitul bugetar va fi anuntat la inceputul lunii martie, iar in calculul sau vor intra componente noi.
"Din punctul de vedere al executiei fiscale, anul 2007 a insemnat o cotitura pe care o vom continua in anii urmatori", a spus Vosganian. Ministrul a adaugat ca nu vom mai afla la sfarsitul anului care e deficitul bugetar, ci undeva la inceputul lunii martie.

"In calculul deficitului bugetar vor intra componente care nu existau inainte, cum ar fi deficitele autoritatilor autonome si executiile municipalitatilor", a precizat oficialul MEF.

Seful Finantelor a declarat ca, in baza unor cifre preliminare, veniturile la bugetul consolidat au fost de 140,4 miliarde lei, in timp ce cheltuielile au fost de 150,71 miliarde lei. Deficitul bugetar este, astfel, de 10,27 miliarde lei, ceea ce inseamna 2,63%, insa acesta poate sa coboare pana la 2,55%.

Vosganian a subliniat ca 0,4% sunt cheltuieli care nu s-au luat in calcul. "Acestea reprezinta titlurile nominative la Fondul Proprietatea si despagubirile pentru cei care au depus bani pentru Dacii pana in 1991", a spus Vosganian.

"Din estimarile MEF, deficitul bugetului consolidat va fi de 2,1 - 2,2% din PIB", a completat ministrul.
Vosganian a mai declarat ca este necesara elaborarea unui buget multianual, pentru a putea controla mai eficient cheltuielile bugetare.

Ministrul a precizat se va face o economie de 1,1 miliarde euro la prima rectificare, dar suma ar putea va creste, in viitor, la 2 miliarde euro. "Diferenta de pana la 2 miliarde euro urmeaza sa fie discutata la urmatoarele rectificari bugetare", a precizat Vosganian, in replica la prevederile motiunii simple privind nivelul de trai, initiate de PSD.

"Deficitul bugetar revizuit, pe 2007, a fost de 2,6% din PIB-ul preliminar", a declarat, miercuri seara, ministrul Vosganian. "Deficitul administratiei centrale a fost de aproximativ 1,5-1,6% din PIB", a mai spus oficialul MEF, cifrele fiind aproape de estimarile pe care le-a revizuit in noiembrie.

Ministerul Economiei si Finantelor a prezentat, deja, premierului Calin Popescu Tariceanu un program de reducere a cheltuielilor bugetare cu 1,1 miliarde euro in 2008, Vosganian precizand ca deficitul bugetar, in 2010, nu trebuie sa depaseasca 1% din PIB.

Senatul a adoptat, marti, o motiune simpla privind nivelul de trai initiata de PSD si semnata si de PC cu o majoritate de 74 voturi pentru, 33 impotriva si nicio abtinere, votul fiind secret. Potrivit regulamentului Senatului, odata adoptata, motiunea simpla devine obligatorie pentru Executiv.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri