Produsul intern brut (PIB) a fost de 86,745 miliarde lei (23,5 miliarde euro) in primul trimestru al acestui an, in crestere cu 8,2% fata de cel din primul trimestru din 2007, mult peste asteptarile analistilor, potrivit estimarilor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
In 2007, produsul intern brut a fost de 404,7 miliarde lei (121,27 miliarde euro) in crestere cu 6% fata de cel din 2006.

Analistii anticipau o crestere a produsului intern brut in primul trimestru din 2008 cuprinsa intre 6,5% si 7,8%, cei mai multi mizand pe un avans de peste 7,4%, stimulat de incasari mai mari din impozite si de exporturi, in conditiile in care constructiile raman motorul dezvoltarii.

Detalii privind evolutia PIB-ului pe total si pe principalele elemente componente vor fi anuntate pe 5 iunie.

Cresterea peste asteptari a PIB-ului in trimestrul I sporeste semnificativ sansele unei urcari a dobanzii cheie la cel putin 10% pe 26 iunie, dar dovedeste rezistenta economiei la socurile externe, considera analistii, care si-au revizuit in sus, la cel putin 7%, prognoza pentru avansul PIB in 2008.

Produsul intern brut (PIB) a fost de 86,745 miliarde lei (23,5 miliarde euro) in primul trimestru al acestui an, in crestere cu 8,2% fata de cel din primul trimestru din 2007, mult peste asteptarile analistilor, care se asteptau la un nivel cuprins intre 6,5% si 7,8%.

Potrivit datelor publicate anticipat de Eurostat, cresterea in primele trei luni din 2008 a fost sustinuta de contributia negativa redusa a agriculturii (- 0,5%), de avansul peste asteptari al serviciilor (7,8%), dar si de veniturile peste asteptari din impozite si taxe (+9,3%).

Pe partea de utilizare, au accelerat atat investitiile, cu peste 33%, cat si consumul, cu peste 15%, mai arata datele detaliate publicate de biroul de statistica al UE.

"Exista atat o latura pozitiva, cat si una negativa pentru aceasta cifra pe primul trimestru. Pe de-o parte, cresterea peste asteptari a PIB in primul trimestru ar putea determina o imbunatatire a increderii investitorilor straini in economia Romaniei, care se dovedeste rezistenta la presiunile internationale", a explicat economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, citat de NewsIn.

Pe de alta parte, el avertizeaza ca datele indica un exces de cerere care se mentine la un nivel foarte ridicat, ceea ce ar putea ingreuna lupta cu inflatia si care pune presiuni suplimentare de majorare a dobanzii cheie, de la nivelul actual, de 9,75% pe an.

"Nu cred ca isi imagineaza cineva ca o crestere atat de alerta poate fi sustinuta pe mai multi ani", a adaugat Dumitru.

Analistul si directorul de investitii de la Interamerican Fond de Pensii, Radu Craciun, considera ca avansul puternic al PIB-ului in intervalul ianuarie – martie este si o urmare a investitiilor straine directe facute in economie in ultimii ani. "Intarzierea cu care se vad investitiile straine directe este de aproximativ un an – un an si jumatate", a explicat Craciun.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri