Ministrul roman de finante, Varujan Vosganian, a estimat ca inflatia se va tempera anul viitor la un nivel de 4-5%, fata de 8,6%, cat s-a afisat in iunie, si a spus ca va propune reducerea cresterilor salariale bugetare din 2009, la 4%, relateaza NewsIn.
Intr-un interviu acordat Reuters, Vosganian a sustinut planul de a propune un deficit bugetar de 2% din produsul intern brut (PIB) in 2009, in scadere fata de plafonul de 2,3% tintit pentru 2008.

"Vrem sa majoram salariile de stat intr-un ritm asemanator ratei inflatiei, de 4%", a spus ministrul.

Vosganian a mai spus ca politicile economice ar trebui sa aplaneze posibilele tensiuni sociale aparute din diferentele de nivel de trai, comparativ cu Uniunea Europeana, si sa previna riscurile supraincalzirii economice.

Romania are nevoie de o crestere economica rapida pentru a ajunge la standardele de trai din vestul Europei, chiar daca expansiunea generata de consum a dat nastere temerilor din partea bancii centrale, in legatura cu stabilitatea pe termen lung.

Intrebat daca impartaseste aceste temeri, Vosganian a raspuns: "Cu totii vorbim despre supraincalzire. Nimeni nu a descoperit inca o alta modalitate de a reduce deficitele, in afara majorarilor semnificative ale produsului intern brut".

"Este mai usor sa fii sarac in afara Uniunii Europene decat in interiorul acesteia. Presiunile sunt foarte mari pentru ca romanii trebuie sa se compare cu tarile invecinate", a mai spus Vosganian.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri