Deprecierea leului din ultima perioada s-a situat "in limite normale", in conditiile tensiunilor financiare pe plan international, dar si pe fondul evenimentelor interne - "politice si sociale" - din ultima saptamana, a declarat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Cursul s-a miscat in limite normale avand in vedere ce se intampla pe piata internationala si pe plan intern, din punct de vedere politic si social. Nu avem o piata inerta. Dupa fapta si rasplata, cursul a reactionat tot pe considerente de teama, dar in mod paradoxal, exista in continuare un exces de lichidute in piata", a spus Isarescu.

BNR a tras si luni lichiditate din piata, respectiv 60 milioane lei (15,2 milioane euro) de la doua banci, sub forma de depozit cu scadenta pe 13 octombrie, la o dobanda de 10,25% pe an, egala celei de politica monetara.

Cu toate acestea, dobanzile pe piata interbancara se mentin inca la un nivel ridicat, mult peste dobanda de politica monetara si peste cea de referinta, de 10,25%, afisate de banca centrala.

"Piata bancara este inca in exces de lichiditate. În plus, exista o rezerva, iar BNR va fi gata sa actioneze punctual, cand si unde va fi nevoie, nu pentru a accentua o panica", a mentionat guvernatorul.

Guvernatorul BNR a amintit ca Romania are un regim de curs flexibil, care implica variatii semnificative, si a subliniat ca panica din prezent din piata este artificiala.

"Nu exista motive de panica", a mai spus Isarescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri