Premierul Tariceanu a anuntat ieri ca a decis infiintarea unui grup de lucru la care vor participa reprezentantii Guvernului, ai BNR si ai Asociatiei Romane a Bancilor, care va realiza un plan de masuri privind asigurarea finantarii economiei "intr-un mod optim".
Reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor s-au intalnit ieri cu premierul Tariceanu pentru a discuta despre impactul crizei financiare internationale asupra sistemului bancar.

Ieri seara, premierul a prezentat un plan de masuri elaborat de Executiv care prevede, printre altele, alocarea a minimum 10 miliarde de euro in urmatorii patru ani pentru investitii in economie, reducerea CAS cu zece puncte procentuale si alocarea a 220 de milioane de euro pentru constructia de locuinte sociale. Tariceanu a spus ca programul privind cresterea economica si locurile de munca, elaborat de Guvern, vizeaza trei prioritati: oamenii, firmele romanesti si sistemul financiar.

In ceea ce priveste sistemul financiar - bancar, Tariceanu a anuntat ca va majora capitalul social al CEC cu 250 de milioane de euro in scopul finantarii IMM-urilor si agriculturii si a promis masuri pentru cresterea sustinerii IMM-urilor de catre Eximbank.

Seful Executivului a avut intrevederi, in ultima luna, si cu reprezentantii BNR si cu economistii, pentru a discuta pe tema crizei economico-financiare.

Ajutoarele pe care le va acorda Guvernul in cadrul schemelor de ajutor de stat vor duce la crearea a 80.000 - 100.000 de locuri de munca, a declarat miercuri premierul Tariceanu, dupa ce a prezentat programul privind cresterea economica si locurile de munca elaborat de Executiv.

Guvernul va acoperi o "mare parte" din cofinantarea firmelor romanesti care vor beneficia de o parte din cele 30 de miliarde de euro alocate de UE prin Fondul special de creditare, a declarat miercuri premierul. In plus, incepand cu 1 ianuarie 2009, Guvernul va suplimenta cu 100 de milioane de euro anual plafoanele de garantare a dobanzilor la Fondul National de Garantare a creditelor pentru IMM-uri si la Fondul de Garantare a creditului rural, potrivit NewsIn.

Alte trei miliarde de euro vor fi alocate sub forma de ajutor de stat pentru investitiile care duc la crearea de noi locuri de munca si care presupun inovatii si progres tehnologic. Suma alocata pentru 2009 va fi suplimentata cu un miliard de euro fata de suma prevazuta in buget, iar banii vor fi orientati preponderent catre IMM-uri in cadrul schemei de minimis - ajutoare primite timp de trei ani fiscali consecutivi, a caror valoare totala nu poate depasi 200.000 de euro.

Diferenta va fi distribuita sub forma unui ajutor de cofinantare in cadrul celor doua scheme de ajutor care vizeaza marii investitori: pentru investitii de peste 100 de milioane de euro care genereaza peste 500 de locuri noi de munca este acordat un ajutor de stat de pana la 50 de milioane de euro, iar pentru cele sub 100 de milioane de euro care genereaza peste 300 de locuri de munca - de maximum 28 de milioane.

"Impactul estimat al acestor ajutoare pe schema ajutorului de stat este de 20.000 - 25.000 de locuri de munca nou create, la care se adauga 60.000 - 75.000 de locuri de munca in industriile de pe orizontala, deci un total de 80.000 - 100.000 de locuri de munca", a estimat premierul.

Tariceanu a spus ca programul privind cresterea economica si locurile de munca, elaborat de Guvern, vizeaza trei prioritati: oamenii, firmele romanesti si sistemul financiar.

Premierul promite reducerea contributiilor de asigurari sociale cu inca zece puncte procentuale. "Asadar vom ajunge la un CAS de 30% dupa ce, in urma cu patru ani, aveam nu mai putin de 49,75% contributii de asigurari sociale. Vom ajunge, astfel, la una dintre cele mai scazute valori ale CAS din Europa", a spus el.

Planul mai prevede acordarea unui premiu fiscal de 5% din valoarea impozitului pentru plata la timp de catre firme, persoane fizice autorizate si populatie a darilor catre stat. Tot de la 1 ianuarie 2009, dividendele reinvestite vor fi scutite de impozitul de 16%. O alta masura vizeaza alocarea a 220 de milioane de euro pentru constructia de locuinte sociale. Fondurile alocate de la buget pentru programele de constructii de locuinte - nu doar pentru cele sociale - se vor dubla, inclusiv fondurile destinate subventionarii dobanzilor la creditele ipotecare.

Pentru fiecare loc de munca nou creat, intreprinderile vor primi 1.000 de euro daca vor angaja persoane care se afla in somaj de peste trei luni, iar pentru Programul Fermierul vor fi alocate in plus 500 de milioane de euro.

Guvernul a decis infiintarea unei structuri cu denumirea "Secretariatul permanent pentru urmarirea implementarii proiectelor cu finantare europeana", care va monitoriza derularea proiectelor finantate din fonduri europene si accelerarea absorbtiei acestora.

"Masurile stabilite vor fi suplimentare cheltuielilor cu investitiile deja programate pentru anul 2009, prin proiectul de buget transmis Parlamentului. (...) Trebuie sa refuzam orice perspectiva pesimista cum sunt cele ale multora dinte politicienii nostri. Eu, ca majoritatea romanilor, cred in capacitatea noastra de a trece peste orice obstacol", a declarat seful Executivului.

Planul anticriza:

• contributiile de asigurari sociale vor fi reduse cu zece puncte procentuale;

• dividendele investite sau reinvestite in noi firme nu vor fi impozitate;

• pentru plata la timp a impozitelor va fi acordat, din ianuarie 2009, "un bonus fiscal" de 5% din valoarea acestora;

• dividendele reinvestite vor fi scutite de impozit;

• firmele care vor angaja persoane intrate in somaj de trei luni vor primi 1000 euro pentru fiecare post ocupat;

• pentru investitii de 100 mil. euro, vor fi acordate ajutoare de stat de pana la 50 milioane euro;

• lucrarile de reabilitare termica a imobilelor, scutite de plata TVA;

• taxa de poluare auto pentru vehicule noi, eliminata;

• majorarea capitalului CEC cu 250 de milioane de euro, pentru finantarea IMM-urilor;
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri