* Cota unica de impozitare poate sa scoata la suprafata doar 5-10% din economia subterana * Crestere TVA, doar in anumite conditii
Cota unica de impozitare nu va scoate mare parte din economia subterana la suprafata, sunt de parere reprezentantii intreprinzatorilor privati din Romania. Potrivit acestora, cat timp Guvernul Tariceanu nu va reduce fiscalitatea pe forta de munca, economia subterana va ramane aproape intacta. "Pana cand fiscalitatea pe forta de munca nu va scadea, munca la negru nu va disparea", sustine Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Desi considera cota unica de impozitare ca fiind o masura "foarte buna", Parvan spune ca AOAR este "partizanul introducerii unei game largi de deductibilitati fiscale".

In acest sens, Asociatia solicita autoritatilor sa examineze posibilitatea introducerii unui sistem de deduceri fiscale pe familie. Parvan recomanda guvernantilor, ca material de lucru, studiile realizate de Institutul National de Cercetari Economice ale Academiei Romane, din care reiese ca "reducerea nivelului fiscalitatii pe forta de munca duce la cresterea veniturilor bugetare". Economia subterana va iesi la suprafata numai daca Guvernul va reduce fiscalitatea pe forta de munca si, in paralel, vor creste veniturile populatiei, declara si Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale de Morarit si Panificatie din Romania (ANAMOB).

FMI recomanda Guvernului cresterea cu 1% a TVA. Agentii economici sustin ca ar putea suporta o astfel de reducere in conditiile in care cotele la asigurari sociale ar fi diminuate, spune Viorel Marin, insistand asupra faptului ca masura de crestere a TVA trebuie sa aiba un caracter temporar. Daca insa Guvernul va creste TVA fara sa reduca fiscalitatea pe forta de munca, aceasta va insemna automat o crestere de preturi, avertizeaza Marin. Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, nu vede posibila reducerea fiscalitatii pe forta de munca in acest an. "Nu se poate face acest lucru in 2005, deoarece vor aparea goluri in buget", afirma Nicolescu. In opinia sa, economia subterana va fi scoasa la suprafata numai daca "fiscalitatea pe forta de munca va fi redusa substantial". Introducerea cotei unice de impozitare rezolva partial problema economiei necontabilizate. Gratie acestei masuri, doar 5-10% din economia subterana, care, potrivit autoritatilor, reprezinta o treime din economie, va fi adusa la suprafata, sustine reprezentantul intreprinzatorilor privati. Pe motiv ca viteza de recuperare a TVA este de doua ori mai redusa decat in alte tari, o crestere a TVA in acest moment nu este bine venita.

"Din pacate, nu se poate reduce CAS-ul in acest moment. Nu sunt resurse", sustine Nicolescu. El adauga ca, deocamdata, datorita introducerii cotei unice de impozitare, economia subterana se va reduce cu 5-10%, vor creste investitiile si PIB si, in plus, aceasta masura va contribui la capitalizarea firmelor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri