Am identificat cinci canale de transmitere a efectelor indirecte ale crizei financiare globale in Romania, respectiv cel comercial, cel financiar, al increderii, al cursului de schimb, si al efectelor asupra avutiei si bilanturilor, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Dupa mai multi ani de cresteri salariale peste castigurile de productivitate, in prezent, "nici nu mai apuci sa deschizi gura despre cresteri salariale si apare presiunea pe curs", a spus guvernatorul BNR, adaugand ca nivelul de echilibru al cursului este cel stabilit de dinamica sa.

Seful bancii centrale a completat ca sistemul bancar din Romania nu este expus "activelor toxice" si poate constitui chiar o ancora pentru limitarea efectelor crizei financiare internationale.

"Am avut si mai mult timp sa analizam bilanturile bancilor. Acum, dupa o a treia runda de evaluare, putem spune ca bancile din Romania nu sunt expuse activelor toxice", a adaugat Isarescu.

BNR estimeaza ca va reintra, in 2009, in intervalul de inflatie tintit si fixeaza tinta de inflatie pe 2010 la 3,5%, plus sau minus un punct procentual, a declarat guvernatorul BNR.

"Din considerente de an electoral, nu am discutat aceasta cifra cu nici un guvern si asteptam adoptarea bugetului de catre parlament poentru a avea o baza de discutie", a spus Isarescu, potrivit NewsIn.

Tinta pe 2010 este identica cu cea fixata pentru acest an si usor sub obiectivul pentru anul trecut, de 3,8% plus sau minus un punct procentual.

Guvernatorul a mai spus ca strategia de tintire a inflatiei este una adecvata Romaniei , "pentru ca ofera suficienta flexibilitate in momentele de criza si de tensiune pe plan international".

BNR a adoptat tintirea inflatiei in 2005 si a reusit sa-si atinga obiectivul intr-un singur an, respectiv in 2006, cand rata anuala a inflatiei de la sfarsitul anului, de 4,87%, a fost sub tinta anuntata, de 5% plus sau minus 1%.

Pachetul anticriza: 13 miliarde euro, pentru 23 de masuri
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri