O misiune a Fondului Monetar International (FMI) va veni la Bucuresti in perioada 11-25 martie si va discuta despre un posibil program al FMI pentru Romania, "parte a unui pachet multilateral de finantare", la care sa mai ia parte UE si Banca Mondiala.
Delegatia va fi condusa de Jeffrey Franks.

"Misiunea care incepe sa lucreze miercuri, 11 martie, va continua sa evalueze situatia macroeconomica si va avea discutii despre un potential program al Fondului Monetar International pentru Romania", se spune in comunicatul transmis de biroul regional al FMI pentru Romania si Bulgaria, condus de Juan-Jose Fernandez Ansola (foto).

"Programul ar face parte dintr-un pachet de finantare multilateral proactiv si bazat pe asigurari, care sa fie sustinut de Uniunea Europeana si de Banca Mondiala, printre alte institutii financiare internationale", se mai spune in comunicat.

Misiunea a fost anuntata de viceprim-ministrul Dan Nica, care a spus, luni, ca o delegatie a FMI va veni in aceasta saptamana in Romania "in primul rand" pentru a evalua situatia economiei romanesti, aratand ca "nu crede" ca va fi vorba despre o negociere pe tema unui imprumut.

Saptamana trecuta, o delegatie romana din care faceau parte viceguvernatorul BNR Cristian Popa si un secretar de stat din Ministerul Finantelor, Bogdan Dragoi, s-a aflat la Washington pentru discutii cu FMI.

Fondul spune, in comunicatul de astazi, ca "discutiile preliminare de la Washington de saptamana trecuta au fost fructuoase si ramanem intr-un dialog strans cu autoritatile romane si cu Uniunea Europeana pentru a evalua raspunsurile adecvate, inclusiv un posibil sprijin tehnic si financiar".

Intre timp, in Romania s-a starnit o intreaga dezbatere in legatura cu necesitatea unui imprumut de la FMI si cu eventualele conditii pe care Fondul le-ar impune, despre care si-au dat cu parerea cei mai importanti politicieni ai tarii, dar si sindicate sau patronate.

Luni, presedintele Traian Basescu a spus, in Parlament, ca Romania nu are nevoie de un imprumut extern pentru asigurarea platilor de la buget sau ale statului roman, insa deficitul de cont curent si datoria sectorului privat sunt de natura sa creeze preocupare pentru rezolvarea problemei. Seful statului a mai spus ca Romania ar fi mai rezistenta la o deteriorare rapida a economiei daca va contracta un imprumut extern.

Multi experti considera ca un acord cu FMI ar da un semnal bun pietelor si ar reprezenta "o centura de siguranta" intr-o perioada de criza econmica mondiala.

Basescu: "Aproape sigur" un acord cu FMI nu va duce la modificarea TVA sau a cotei unice

Seful statului a precizat ieri ca imprumutul pentru care UE cere incheierea unui acord cu FMI poate fi luat dintr-un fond de aproximativ 30 de miliarde de euro destinat statelor din Europa de Est si spune ca Tariceanu nu a inteles ca nu se referea la cele 30 de miliarde puse la dispozitie de BEI.

"Banii despre care vorbim noi si pe care ii poate angaja Guvernul - este vorba de un alt fond - sunt bani destinati (...) finantarii situatiilor dificile de genul aceleia in care suntem noi, care avem un deficit de cont curent. si aceste sume nu pot fi accesate decat in paralel UE si FMI. (...) Deci acesti bani sunt altii. Domnul Tariceanu a fost cu mine la Consiliul European, dar nu a inteles", a declarat presedintele la TVR 1. Basescu a explicat ca sumele la care se refera totalizeaza tot aproximativ 30 de miliarde, iar deocamdata s-au imprumutat din acest fond doar Lituania si Ungaria si ca mai sunt 14 miliarde de euro disponibile in cont. Potrivit sefului statului, banii din acest fond sunt destinati doar statelor din Europa de Est.

Traian Basescu a explicat astfel ca este vorba de doua surse de finantare, iar cea de-a doua provine de la Banca Europeana de Investitii (BEI), care este destinata in principal IMM-urilor. El a spus ca sumele de la BEI nu vin la bugetul de stat, ci sunt puse la dispozitia celor patru banci din Romania acreditate de BEI. "Deci sunt 30 de miliarde pentru toate statele UE, nu pentru cele 12 intrate (de curand n.r.)", a spus el, precizand ca acesti bani pot fi accesati fara incheierea unui acord cu FMI.


PSD si PDL au cazut de acord ca Romania sa ia un imprumut de la FMI doar daca se dovedeste necesar

Liderii PSD le-au cerut celor de la PDL, in sedinta coalitiei de ieri, sa ofere garantii ca un imprumut de la FMI va fi contractat doar daca este necesar, PSD avertizand PDL, ca detinator al ministerelor economice,ca va avea cele mai mari dificultati in a explica populatiei costurile acestei masuri.

Potrivit unor surse din PSD citate de NewsIn, social-democratii au spus ca nu sunt de acord cu un imprumut de la FMI decat daca, in urma unor analize, se dovedeste ca Romania are nevoie de finantare externa.

Liderii PSD i-au avertizat pe pedelisti ca ei vor suporta costurile de imagine ale unui eventual acord restrictiv cu FMI, ca detinatori ai ministerelor economice. PSD ar fi cerut garantii sa nu fie afectate prin acest acord masurile de protectie sociala.

In schimb, cei de la PDL au explicat ca nu s-au inceput negocieri cu FMI, asa cum au inteles pesedistii, si ca orice decizie va tine cont ca acest acord sa fie acceptat de ambele componente ale coalitiei si sa fie contractat doar in caz de necesitate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri