Romania a finalizat negocierile cu FMI, Comisia Europeana si alte institutii financiare internationale, pentru un pachet de finantare de aproximativ 20 miliarde euro, a declarat astazi Jeffrey Franks (foto), seful misiunii FMI in Romania.
[Update4] FMI catre banci: Asigurati solvabilitatea si nu reduceti expunerile pe Romania

FMI va cere bancilor-mama cu subsidiare in Romania sa mentina solvabilitatea la un nivel ridicat si sa nu isi reduca expunerile, a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania.

[Update3] Leul continua sa se intareasca dupa anuntul acordului cu FMI

[Update2] Romania trebuie sa controleze mai bine cheltuielile salariale si sa reformeze sistemul de pensii

Romania trebuie sa imbunatateasca procesul executiei bugetare si controlul cheltuielilor salariale, dar si sa reformeze sistemul de pensionare si sa administreze mai bine companiile publice, a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania.

"Executia bugetara a presupus, in Romania, rectificari multiple, ceea ce a permis deficitului sa creasca. Vrem sa evitam ca acest lucru sa se intample in viitor. Cu asistenta internationala, cred ca este posibil, dar Romania trebuie sa adopte o lege de responsabilitate fiscala", a spus Franks, potrivit NewsIn.

In al doilea rand, el a mentionat dublarea cheltuielilor salariale in ultimii ani si a adaugat ca este nevoie de reformarea sistemului de salarizare.

"Acest lucru nu inseamna neaparat ca salariile vor scadea, dar sistemul in general trebuie imbunatatit. A alta problema o reprezinta faptul ca numarul persoanelor care se pensioneaza este mai mare decat cel al noilor angajati, ceea ce da nastere unor mari presiuni, desi in 2009 fondul de pensii ar putea fi excedentar", a afirmat Franks.

Reprezentantul FMI a mai spus ca este nevoie de un control mai bun al companiilor publice, deoarece unele dintre ele functioneaza cu datorii foarte mari.

Franks a completat ca, in cadrul momorandumului pentru pachetul de finantare externa exista si conditii specifice pentru a proteja si chiar spori sustinerea pentru categoriile sociale defavorizate.

[Update1] Romania va primi prima transa de 5 mld. euro imediat dupa aprobarea de catre conducerea FMI

Romania va primi prima transa de 5 miliarde de euro dupa ce acordul de finantare cu Romania va fi aprobat de boardul Fondului Monetar International (FMI), in urmatoarele saptamani, a spus directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, intr-un comunicat.

Acordul stand by pe doi ani cu FMI prevede acordarea pentru Romania a 12,9 miliarde euro, dintr-un pachet total de finantare de circa 20 miliarde euro.

"Misiunea FMI si autoritatile romane au ajuns astazi la un acord, ce va trebui aprobat de managementul Fondului si de comitetul executiv, asupra unui program economic. Obiectivul pachetului de sprijin este sa amortizeze efectele scaderii accentuate a intrarilor de capital privat", a spus seful FMI, Dominique Strauss-Kahn (foto jos).

"Comitetul executiv este asteptat sa discute programul in urmatoarele saptamani. Romania va putea sa traga 5 miliarde euro dupa aprobareade catre board", a adaugat el.

Imprumutul de la FMI este destinat sa intareasca politica fiscala, sa reduca necesarul de finantare al guvernului si sa imbunatateasca sustenabilitatea politicii fiscale pe termen lung.

Pachetul total de finantare cuprinde 12,9 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la UE, 1,2-1,5 miliarde euro de la Banca Mondiala si 1 miliard de euro de la alte institutii internationale. BERD anticipeaza ca va suplimenta finantarile in urmatorii doi ani cu 500 milioane euro, pana la 1 miliard de euro.


"Am finalizat cu succes negocierile pentru un pachet de finantare multilateral, in valoare de aproximativ 20 miliarde euro. Vom trimite scrisoarea de intentie la Washington, unde trebuie aprobata de catre boardul executiv al FMI, pentru a putea apoi implementa programul", a mai spus Franks.

El a completat ca, in cadrul acestui pachet, imprumut de la FMI este de aproximativ 12,9 miliarde euro

Revenirea inflatiei in intervalul tintit de BNR pana la sfasitul lui 2009 este cruciala pentru Romania, la fel si pastrarea acesteia la un nivel sustenabil in urmatorii ani, a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

"Ne exprimam sustinerea BNR in politica de tintire a inflatiei. Romania va contracta finantare externa, dar este crucial ca inflatia sa revina in intervalul tintit de BNR pana la sfasitul lui 2009 si sa se mentina apoi la un nivel sustenabil. Cred ca acest obiectiv este tangibil pentru BNR", a explicat Franks.

Tinta de inflatia fixata pentru acest an de BNR este de 3,5%, plus sau minus un punct procentual.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri