Economia Romaniei a suferit o scadere cuprinsa intre 2% si 3,5% in primul trimestru din 2009, comparativ cu perioada similara din 2008, pe seama adancirii efectelor crizei economice internationale, considera analistii Raiffeisen Bank intr-un raport.
Fata de ultimul trimestru din 2008, economia Romaniei a scazut cu 2-3% in primele trei luni din 2009, mai sustin analistii bancii, care adauga ca estimarea actuala privind cresterea economica din 2009, de 0,5%, va fi revizuita in jos in perioada urmatoare, titreaza NewsIn.

Analistii Raiffeisen au mai mentionat in raport ca sectorul constructiilor va inregistra performante slabe in perioada urmatoare si nu exclud continuarea tendintei de scadere a activitatii, in special din cauza indicatorilor privind increderea in sector si evolutia permiselor de constructie, ce urmeaza o tendinta descendenta.

Ei anticipeaza, insa, ca sectorul constructiilor si-ar putea reveni din a doua parte a anului, in special ca urmare a investitiilor publice.

FMI estimeaza ca economia romaneasca va reincepe sa creasca puternic din 2011, an pentru care prevede un avans al PIB de 5%, dupa doi ani de restrangere a consumului si de crestere a somajului.

Totodata, numarul somerilor ar putea ajunge la 600.000 de persoane pana la sfarsitul acestui an, de la 516.612 la finalul lunii martie, se mentioneaza in raportul Raiffeisen.

In acest an, FMI prevede o rata medie a somajului in crestere pana la 8,9%, nivel de peste doua ori mai mare decat anul trecut, pentru a atinge un varf in 2010, de aproape 10%

Pe de alta parte, analistii Raiffeisen Bank estimeaza reducerea presiunilor inflationiste in perioada urmatoare, dupa ce, pana in prezent, deprecierea leului a fost factorul principal pentru o inflatie peste asteptari.

"Ne asteptam ca presiunile asupra inflatiei sa se tempereze in perioada urmatoare si sa vedem rate ale inflatiei mai reduse in lunile care urmeaza", sustin analistii Raiffeisen, care mentioneaza in raport ca se asteapta la o inflatie anualizata de 6% in luna iunie.

"Recenta apreciere a monedei nationale, care se va consolida in perioada urmatoare, reducerea preturilor administrate (precum cele la gaze) si cerea interna slaba sunt factorii principali care pun bazele prognozelor noastre", se mai arata in raport.

Cursul de schimb ar putea scadea la 4 lei/euro in martie 2010

Analistii Raiffeisen Bank se asteapta ca leul sa se aprecieze la 4 lei/euro pana in martie 2010, dar nu inainte de a creste la 4,25 lei/euro pana la finalul lui iunie 2009, pentru ca apoi sa se aprecieze constant, in ciuda scaderii dobanzilor din piata monetara.

Astfel, dupa ce ar urma sa creasca de la nivelul actual de circa 4,17 lei/euro la 4,25 lei/euro in iunie, moneda nationala ar putea incepe sa intre pe o tendinta generala de apreciere, pentru ca la finalul primelor noua luni ale acestui an cursul de schimb sa se situeze la 4,20 lei/euro.

Ulterior, leul si-ar putea continua aprecierea, pentru ca la finalul lui 2009 sa ajunga la 4,10 lei/euro, iar in martie 2010 la 4 lei/euro, conform ultimei prognoze furnizate de Raiffeisen Bank.

Totodata, analistii grupului bancar austriac se asteapta ca dobanzile pe piata monetara interbancara sa continue sa scada, "mai ales pentru scadentele mai mari de o saptamana".

Analistii Raiffeisen nu exclud, totusi, ca leul sa se deprecieze, in cazul in care economia va inregistra o scadere peste asteptari, Romania nu va reusi sa aplice intru totul cerintele FMI stabilite in programul de finantare externa sau daca increderea investitorilor straini in pietele din regiune va scadea peste asteptari.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri