Daca bancile cu capital strain vor avea probleme, vor prefera mai degraba sa piarda pe pietele periferice decat in cele de baza, pe care le vor proteja, prin atragerea banilor, a spus la Bucuresti, Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel in economie in 2001.
"Romania are un avantaj ca are o dependenta mai mica de bancile straine, care au totusi o pondere ridicata, insa exista tari cu dependenta totala de capitalul strain. Daca ai o subsidiara ca banca din SUA sau Austria, de exemplu, iar bancile-mama au probleme, ai tendinta sa atragi banii si e normal sa protejezi piata de baza", a spus Stiglitz, potrivit NewsIn.

El a explicat ca bancile-mama vor prefera sa piarda pe "pietele periferice".

Ca avantaje ale Romaniei, Stiglitz a mentionat flexibilitatea cursului de schimb si faptul ca a pornit, la inceputul crizei, cu un nivel ridicat al cererii.

Ca dezavantaj al economiei romanesti, economistul a mentionat deficitul bugetar mare.

"Cererea mare a redus din supraincalzire, iar problema nu este la fel ca in tarile care au inceput criza cu un somaj ridicat. Au fost cateva baloane, dar au fost gestionate bine", a afirmat Stiglitz.

El considera ca Romania are spatiu sa reduca dobanzile ca masura de stimulare a economiei.

Pe de alta parte, economistul sustine ca Europa - inclusiv estul si sud-estul continentului - va fi afectata puternic, in contextul unei dependente mari de alte state europene, a unei contractii a creditarii si a problemelor din sectorul imobiliar.

"Economia Europei ar putea slabi mai mult decat cea a Statelor Unite, din cauza unui cadru de politici conservationiste si prost gestionate", a precizat Stiglitz.

Ca raspuns la criza, Stiglitz considera ca trebuie regandite politicile care au fost considerate bune pana in prezent, precum si institutiile.
"Pietele nu se autoajusteaza, cel putin nu in timp suficient", a mai spus economistul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri