Doru Lionachescu, partener principal la Capital Partners, a reprosat actualului Guvern lipsa colaborarii cu mediul de afaceri si lipsa interesului fata de piata de capital, tratata ca o "Cenusareasa" de catre Executiv.
"Pierdeti prea mult timp cu dialogul social. Lucrurile trebuie facute. Daca avem de traversat o mlastina nu intrebam broastele daca putem s-o facem", a spus bancherul de investitii.

El a propus ca premierul sa-si ia un consultant din mediul de business cu care sa comunice si care sa vina cu propuneri din economia reala.

In replica, ministrul Muncii, Marian Sarbu, a accentuat importanta dialogului pentru pastrarea echilibrului social, in conditiile diminuarii salariilor si a somajului in crestere.

Frecventele modificari de natura fiscala au cauzat nemultumiri, de asemenea, in mediul de business. "Intelegem necesitatea fiscalizarii. Ceea ce nu intelegem este aceasta schimbare de la o zi la alta a filosofiei bugetare. Modificarile fiscale trebuie stiute cu un an inainte, este inacceptabil sa se dea o HG pe 15 aprilie, si sa intre in vigoare la 1 mai. In ceea ce priveste impozitul minim, colectarile in urma introducerii lui vor fi o gluma", a spus Doru Lionachescu.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, considera ca o solutie pentru o cercetare eficienta in Romania ar fi crearea unor parteneriate publice private. “Sunt 14 institute de cercetare aflate in administrarea noastra si foarte putine dintre ele raspund menirii pentru care au fost infiintate”, a punctat Videanu. De asemenea, el a amintit faptul ca Romania valorifica numai 48% din potentialul sau hidroenergetic, anuntand ca pana la finele acestui an va fi identificata locatia pentru o noua hidrocentrala pe Dunare, care va fi amplasata, cel mai probabil, la Macin (jud. Tulcea). “Daca Romania are un domeniu unde poate juca un rol de excelenta in Europa, acela este energia”, a afirmat Adriean Videanu, la evenimentul "Guvernul privat", organizat de Business Standard.

La randul lor, oamenii de afaceri au cerut, in primul rand, identificarea prioritatilor pe care le are Romania in acest moment si stabilirea unor strategii pe baza acestor prioritati. "Agricultura este o prioritate de 15 ani si acum suntem in acelasi stadiu, iar infrastructura la fel. Cand va fi si IT-ul o prioritate?", a intrebat Sorin Mindrutescu, CEO Oracle si Presedinte al AmCham.

Constantin Stroe, Presedinte ACAROM, a explicat ca dezvoltarea infrastructurii rutiere trebuie sa se gaseasca pe agenda Guvernului la capitolul urgente, in conditiile in care Romania pierde investitii straine din aceasta cauza."Sunt unul dintre oamenii care a fost implicat in discutiile referitoare la venirea Mercedes-Benz in Romania. Va spun ca daca am fi avut infrastructura, nu am fi pierdut investitia Mercedes", a spus Stroe.

El i-a cerut ministrului Transporturilor, Radu Berceanu ca Executivul sa stabileasca lucrarile multianuale si sa aloce finantarea necesara.

Executivul nu pregateste in acest moment niciun act normativ privind introducerea altor taxe sau majorarea cotei unice si a TVA, iar impactul impozitului minim va fi evaluat in ultima parte a anului, a declarat premierul Emil Boc.

"Nu avem in lucru in acest moment niciun act care sa pregateasca introducerea altor taxe sau majorarea cotei unice sau a TVA. Este adevarat ca avem in pregatire si in analiza neimpozitarea profitului reinvestit pentru tehnologie si cercetare. Este o masura care trebuie corelata cu tot ce inseamna bugetul statului", a declarat Boc.

In ceea ce priveste impozitul minim, Boc a spus ca Executivul va analiza modalitatea in care "s-a regasit in activitatea economica si daca scopul pe care si l-a propus l-a atins". "Vom face aceste evaluari, dar dupa toamna", a spus Boc.









Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri