Orasul Viena conduce detasat in ceea ce priveste standardul de viata, cu 90,8 puncte, urmata de Praga cu 78,4 si Ljubljana cu 63.6, potrivit unui studiu Roland Berger, care analizeaza capitalele din Europa Centrala si de Est.

Aceste punctaje au fost calculate pe baza indexului Big Mac, chiriile medii, indexul de siguranta Mercer si proportia spatiilor verzi si zonelor de agrement.

In Viena un muncitor trebuie sa lucreze in medie 16 minute pentru a-si putea cumpara un Big Mac, mai putin decat in Moscova (25 de minute) si Ljubljana (35).

Bucurestiul se afla pe ultimul loc dupa acest criteriu, unde un muncitor trebuie sa lucreze aproape o ora pentru acelasi Big Mac. In ceea ce priveste chiriile lunare, Ljubljana conduce in fata Vienei si Pragai.

Viena este cel mai sigur oras din regiune, urmat de Ljubljana si Praga, titlul de cel mai verde oras din Europa Centrala si de Est revenind Kievului.

Compania de consultanta Roland Berger Strategy Consultants a acordat punctaje pentru 10 capitale central si est europene in functie de aceste criterii, luand pulsul oraselor din regiune.

In fruntea clasamentului este Viena, cu 89,9 puncte dintr-un maxim de 100, urmata de Praga (70,8) si Budapesta (52,3). Ljubljana (39,6), Moscova (34,0), Varsovia (30,0) si Bratislava (23,4) compun mijlocul clasamentului iar, Bucuresti (13,7), Kiev (13,5) si Zagreb (10,0) ocupa ultimele locuri.

"La douazeci de ani de la caderea Cortinei de Fier, capitalele din Europa Centrala si de Est recupereaza masiv. Prin acest studiu, urmarim sa aratam cat de atractive sunt aceste orase cu adevarat, din punct de vedere international", afirma Vladimir Preveden, unul dintre autorii studiului si Managing Partner al biroului Roland Berger din Zagreb.

In ceea ce priveste infrastructura, Viena (82.1 puncte) conduce detasat in fata Pragai (61.2) si Budapestei (45.7). Acest indicator are la baza numarul de zboruri directe ale unui oras, sistemul de transport public, numarul de echipamente medicale pe cap de locuitor si proportia gospodariilor cu acces la Internet.

In privinta numarului de zboruri, aeroportul Moscova Domodedovo conduce cu 222 de destinatii, in fata aeroporturilor Viena Schwechat si Praga Ruzyne.

La capitolul transport public Praga este in top, urmata de Budapesta si Bratislava.

Viena are cea mai buna infrastructura medicala, urmata de Bratislava si Ljubljana, capitala austriaca fiind pe primul loc si la penetrarea broadband: 61% dintre gospodariile din Viena aveau instalata in 2008 o retea fixa de broadband, pe locurile urmatoare clasandu-se Ljubljana (51%) si Moscova (50%).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri