Reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, a declarat ca economia romaneasca a evoluat sub asteptarile Fondului in primul trimestru si ca misiunea FMI ce va sosi la Bucuresti in august va analiza situatia.
"Este putin mai rau decat asteparile noastre. In momentul in care am negociat programul, am analizat informatiile disponibile si am proiectat o crestere economica de -4,1 la suta in 2009. (...) In a doua jumatatea a anului 2010 ne asteptam sa revina cresterea (economica)", a spus Lybek, potrivit postului de televiziune The Money Channel, arata NewsIn.

Produsul intern brut al Romaniei a scazut in primul trimestru al acestui an cu 6,2% fata de aceeasi perioada din 2008, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS), care a revizuit in jos nivelul contractiei, de la 6,4% - nivel estimat la jumatatea lunii mai.

Lybek a subliniat, insa, ca evolutia economica din primul trimestru al acestui an a fost sub asteptari in mai multe tari, astfel ca situatia din Romania "nu este ceva exceptional".

"Inteleg ca, la inceputul unei recesiuni, primul trimestru arata o incetinire puternica, dar monitorizam situatia de aproape si analizam nu doar cifrele PIB, ci si indicatorii pentru aprilie si mai si vom lua in considerare aceasta situatie la prima analiza. Aceste analize au loc trimestrial, iar misiunea FMI se va afla aici la inceputul lui august si vom raporta catre board in a doua jumatate a lui septembrie. Vom analiza situatia atunci", a precizat Lybek.

Misiunea din august va analiza si impactul contractiei economice asupra veniturilor bugetare si cifrelor macroeconomice, inclusiv evolutia deficitului balantei de plati, care "cu siguranta va scadea", potrivit reprezentantului FMI.

Deficitul balantei de plati a Romaniei s-a redus cu 82,1% in primul trimestru al acestui an, la 709 milioane euro, pe fondul comprimarii semnificative a deficitului comercial si mentinerii unui nivel ridicat al excedentului balantei transferurilor curente.

In legatura cu constrangerile fiscale impuse Romaniei in cadrul acordului de finantare, Lybek a mentionat ca FMI poate da dovada de flexibilitate in privinta tintelor doar in masura in care o eventuala neindeplinire a acordului nu ar fi imputabila autoritatilor romane.

"Suntem flexibili in masura in care este vorba de factori care nu depind de autoritati. Daca problemele apar din cauza unor derapaje, atunci este greu", a afirmat reprezentantul Fondului.

Autoritatile romane au convenit cu Fondul Monetar International incadrarea in anumite tinte de deficit pe fiecare trimestru, astfel incat, la finalul lunii decembrie, acesta sa nu depaseasca 24,3 miliarde lei. Pentru primul trimestru, tinta de deficit este de 8,3 miliarde lei, pentru finalul trimestrului II - de 14,5 miliarde lei, iar pentru sfarsitul celui de-al treilea trimestru - de 18,6 miliarde lei.

"Aceste tinte fiscale au fost negociate in martie si aprobate in mai. Am fost foarte flexibili in stabilirea acestor tinte fiscale, este foarte important sa fie respectate. Trebuie sa vedem cum va evolua cadrul macroeconomic si, daca apar schimbari care sunt independente de controlul autoritatilor, vom putea sa discutam", a subliniat Lybek.

Dupa primele patru luni ale acestui an, deficitul bugetului general consolidat al Romaniei a ajuns la 9,36 miliarde lei, echivalent cu 1,76% din PIB.

In legatura cu executia bugetara de pana acum, Lybek a mentionat ca situatia "arata destul de bine". "Am fost asigurati de autoritati ca vor respecta aceste tinte. Am vazut ca existe idei bine intentionate pentru stimuli fiscali", a adaugat el.

Intrebat ce parere are despre programul guvernamental "Prima Casa", reprezentantul FMI a afirmat ca "este o masura bine intentionata", mentionand ca trebuie analizate unele dintre detaliile acestei masuri "pentru a spune daca este bun".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri