Romania trece printr-o ajustare economica dramatica si se indreapta spre o contractare a economiei de 6% in 2009, ceea ce va pune presiune pe politica fiscala, iar programul Prima Casa va avea efecte reduse asupra creditarii, releva cel mai recent studiu al bancii britanice Barclays.
Analistii Barclays Capital se asteapta ca tintele de buget propuse de Fondul Monetar International (FMI) sa fie ratate in acest an, potrivit raportului.

Scenariul de aterizare fortata a economiei incepe sa se materializeze, iar analistii si-au revizuit prognoza de scadere a Produsului Intern Brut (PIB) la 6,3% pe an, fata de 2,6% cat estimasera anterior.

“Recolta din acest an ar putea fi pe jumatatea celei din anul precedent, iar acest fapt poate influenta ultimele noastre estimari”, se indica in raportul Barclays.

Previziunea analistilor de la Barclays este identica cu cea a grupului financiar austriac Raiffeisen, care estimeaza o contractie a economiei romanesti cu 6% in acest an, fata de 4% in prognoza anterioara, in conditiile in care prevad un declin sever al productiei industriale si o crestere a somajului.

PIB-ul Romaniei a coborat cu o rata anuala de 6,2% in primul trimestru, tras in jos de catre reducerea de 10,5% a consumului si a scaderii cu 36,7% a structurii brute a capitalului.

Cresterea neta a salariului a ajuns la 9,8% in aprilie, fata de 17,6% in decembrie, in conditiile in care guvernul a inghetat cheltuielile salariale in acest an. De asemenea, rata somajului a crescut la 5,8% fata de 4,4% in perioada similara a anului trecut.

“Credem ca sansele ca o aparitie economica sa aiba loc rapid sunt slabe, in conditiile accesului restrictiv la capital nou”, mai sustin analistii Barclays.

Creditul din sectorul privat s-a moderat la 4% in aprilie, fata de 64% in urma cu un an, si a intrat intr-un ritm de scadere lunara. “Tinand cont ca extinderea creditelor din ultimii ani a fost finantat din surse externe, ne asteptam ca rata de contractare a imprumuturilor sa se modereze mai mult in acest an, in conditiile in care programul «Prima Casa» al guvernului ar putea avea efecte reduse”, mai spun analistii.

Viceguvernatorul BNR, pregatit pentru un declin mai amplu.
Prognoza de contractie a economiei cu 4% ramane fezabila, considera viceguvernatorul BNR Cristian Popa, care nu exclude, insa, o scadere mai ampla a produsului intern brut, avand in vedere evolutia sub asteptari din primul trimestru.

Scaderea PIB-ului va pune presiune asupra bugetului din 2009


FMI estimeaza un deficit bugetar de 4,6% din PIB in acest an, insa analistii Barclays considera ca valoarea va creste la 5,4%.

“Credem ca guvernul Romaniei va reusi sa indeplineasca tinta de la finalul lunii iunie de 2,7% din PIB, dar este posibil sa fie necesare noi revizuiri ale bugetului in perioada august-septembrie. Acestea fiind spuse, va fi dificila reducerea cheltuielilor bugetare inainte de alegerile prezidentiale din luna noiembrie”, mai arata sprecialistii Barclays.

Deficitul extern va pune presiuni puternice asupra inflatiei, cu exceptia cazului in care vor aparea deprecieri semnificative ale monedei nationale.

“Ne asteptam ca inflatia sa se modereze la valoarea de 5,5% anual in decembrie, fata de 6% in luna mai. Estimam ca declinul economic si dezinflatia vor duce la noi reduceri ale ratei dobanzii de referinta si asteptam scaderi totale de 125 puncte procentuale de la rata de 9,5% pana la finalul celui de-al treilea trimestru”, mai explica Barclays.

In orice caz, este posibil ca banca centrala sa procedeze cu precautie in a relaxa politica monetara pentru a reduce riscurile de depreciere a leului. Progresul acordului cu FMI ar putea oferi stabilitatea necesara cursului valutar.

[CE recomanda Romaniei reducerea deficitului sub 3% pana in 2011]

Top 10 prognoze pentru evolutia economiei in 2009 (revizuit)

Estimarile publicate in ultima luna indica o inrautatire a prognozelor privind evolutia economiei romanesti in acest an. Daca in ianuarie, cei mai multi analisti mizau ca economia Romaniei va inregistra o crestere in 2009, cele mai recente analize previzioneaza o contractie a PIB-ului Romaniei de pana la 7,1%.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri