Comisia Europeana (CE) a virat in favoarea Romaniei prima transa, de 1,5 miliarde de euro, din imprumutul acordat pentru acoperirea deficitului bugetar.
De asemenea, CE a acordat si Letoniei, in cadrul unui acord similar de imprumut pentru balanta de plati, a doua transa, in valoare de 1,2 miliarde de euro.

Imprumuturile sunt acordate pentru a sprijini implementarea de catre cele doua tari a unor programe de reforma fiscala, financiara si structurala, devenite necesare in conditiile crizei economice mondiale, potrivit NewsIn.

Acordul incheiat de Guvernul Romaniei cu CE prevede acordarea unui imprumut in valoare maxima de 5 miliarde euro. Potrivit ministrului de finante, Gheorghe Pogea, imprumutul de la CE va fi acordat Romaniei in cinci transe, din care doua in acest an: transa din iulie, de 1,5 miliarde de euro, si a doua, de 1 miliard de euro, in trimestrul al IV-lea din 2009.

Cea de-a treia transa, de 1,15 miliarde euro, va veni in trimestrul al doilea din 2010, alte 1,2 miliarde in trimestrul al IV-lea din 2010, iar ultima transa, de 150 de milioane de euro, in trimestrul al doilea din 2011.

Eliberarea urmatoarelor transe este conditionata, insa, de atingerea anumitor tinte, stabilite in memorandumul tehnic din acordul de imprumut.

Imprumutul face parte din acordul de finantare externa de aproape 20 de miliarde de euro incheiat de Romania cu Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana si alte institutii internationale.

Romania a ajuns in luna martie la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro pe o perioada de doi ani, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si International Finance Corporation (IFC).

Banii de la FMI merg la BNR, pentru sustinerea rezervei valutare, sumele de la CE si Banca Mondiala sunt destinate acoperirii deficitului bugetar, iar restul de un miliard de euro este pentru banci, in vederea sustinerii creditarii.

Prima transa de la FMI, de 5 miliarde euro, a fost virata la inceputul lunii mai, iar Banca Mondiala a aprobat saptamana trecuta primul imprumut, de 300 milioane euro, din finantarea totala de un miliard de euro pentru Romania.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri