FMI are in vedere ca banii din a doua transa a imprumutului de la Fond sa acopere deficitul bugetar, ca parte a pachetului de finantare externa, a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, precizand ca institutia a facut deja acest lucru in alte state.
"Discutam despre finantarea deficitului bugetar al Romaniei din banii de la FMI si daca va fi luata, aceasta decizie va fi parte a pachetului de masuri agreat cu statul", a spus Jefrey Franks in urma unei intalniri cu reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si ai celor noua banci semnatare ale acordului de la Viena.

Franks a precizat ca finantarea deficitului bugetar din banii de la Fondul Monetar International (FMI) nu necesita schimbarea regulamentului institutiei sau alte modificari legislative, in conditiile in care FMI a facut deja acest lucru in cazul altor state.

"Nu este nevoie de schimbari de regulament. Am finantat deficitul bugetar si in cadrul acordurilor cu alte state din afara Europei, iar in prezent luam in calcul o astfel de masura pentru Ucraina si Ungaria", a mai spus Franks, citat de NewsIn.

Presedintele Traian Basescu declara, miercuri seara, la postul public de televiziune, ca joi va avea o intalnire cu reprezentantii FMI, precizand ca va incerca sa obtina de la Fond dreptul ca a doua transa din imprumutul contractat de Romania sa mearga catre bugetul de stat, si nu in rezerva BNR.

La randul sau, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara joi ca o echipa a bancii centrale discuta "la nivel tehnic" posibilitatea ca a doua transa din banii de la FMI sa ajunga la bugetul de stat, adaugand insa ca, si in acest caz, sumele respective ajung in final tot in rezerva BNR.

"Discutam tehnic acest lucru. Imprumutul de la FMI e un fel de swap, noi alimentam contul nostru in lei de la FMI si, in schimb, primim DST si o transformam in moneda convertibila. Stiu despre aceasta propunere si o echipa de la noi discuta tehnic despre cum s-ar putea face, dar in final banii ajung tot la BNR", a spus Isarescu.

Intalnirea desfasurata joi de la ora 18 la sediul BNR, la care au participat reprezentantii bancii centrale, ai FMI si ai celor noua banci care si-au luat angajamentul de mentinere a expunerilor pe Romania a reprezentat o discutie premergatoare pentru intalnirea care va avea loc cel mai probabil in octombrie cu reprezentantii bancilor mama.

La sfarsitul lunii martie, reprezentantii a noua grupuri bancare europene cu afaceri in Romania - Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank – s-au intalnit la Viena cu oficiali ai FMI si BNR si s-au angajat sa sustina operatiunile de pe pe piata romaneasca si, in caz de nevoie, sa suplimenteze capitalul subsidiarelor din Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri