Productia industriala, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut in iunie cu 8,9% fata de aceeasi luna din 2008, pe fondul diminuarii drastice a activitatii din sectoarele extractiv si de prelucrare, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).
Productia industriala a scazut in iunie pentru a noua luna la rand, insa declinul s-a temperat, dupa varful de scadere inregistrat in decembrie 2008, relateaza NewsIn.

Astfel, fata de lunile corespunzatoare din 2007, productia industriala s-a redus cu 3% in octombrie 2008, cu 11,5% in noiembrie, cu 18% in decembrie, pentru ca apoi contractia activitatii sa se stabilizeze in jur de 12% in primele trei luni ale acestui an. In aprilie, productia industriala s-a diminuat cu 9,5% fata de aceeasi luna din 2008, iar in mai cu 9,8%. Septembrie 2008 a fost ultima luna de crestere, avansul productiei industriale fiind in acea luna de 3,8% fata de septembrie 2007.

Productia din industria extractiva s-a redus cu 19% in iunie fata de luna similara a anului trecut, iar cea din industria prelucratoare a scazut cu 9,2%. Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat s-a micsorat cu 4,3%.

Pe marile grupe industriale, productia din sectorul bunurilor de folosinta indelungata s-a diminuat cu 19,5%, in aceeasi perioada, cea a bunurilor intermediare, cu 12,4%, industria energetica a produs mai putin cu 9,3%, productia de bunuri de uz curent s-a contractat cu 5,6%, iar sectorul bunurilor de capital a scazut cu 2,5%.

In serie bruta, declinul productiei industriale a fost mai mic, de 5,9%.

Fata de luna mai, productia industriala, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut in iunie pe ansamblu cu 0,2%, determinata de scaderea productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, cu 8,5%, si a industriei extractive, cu 4,8%. In schimb, industria prelucratoare a crescut cu 1,1%.

Pe grupe industriale s-au inregistrat scaderi in industria energetica, de 10,3%, cea a bunurilor intermediare, de 0,4% si industria bunurilor de uz curent, de 0,1%, in timp ce industria bunurilor de capital si industria bunurilor de folosinta indelungata au raportat cresteri de 1,7%, respectiv 1,4%.

Pe de alta parte, in serie bruta, productia industriala a crescut in iunie cu 2,3% fata de luna anterioara.

In primul semestru, productia industriala ajustata a scazut cu 10,3% fata de nivelul inregistrat in prima jumatate a anului trecut. Astfel, industria prelucratoare s-a contractat cu 12,8%, industria extractiva, cu 8,1%, iar productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, cu 1,7%.

Pe marile grupe industriale toate categoriile de bunuri au inregistrat scaderi, cele mai semnificative fiind in industria bunurilor de folosinta indelungata, de 18,1% si industria bunurilor intermediare, de 16,9%. Productia de bunuri de capital s-a redus cu 8,4%, industria bunurilor de uz curent, cu 8,2%, si industria energetica, cu 5,1%, in termeni ajustati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri