Rata anuala a inflatiei a coborat in iulie la 5,06%, potrivit asteptarilor, in timp ce fata de iunie preturile de consum au scazut cu 0,07%, pe fondul ieftinirii alimentelor si mentinerii preturilor la marfuri nealimentare si servicii, arata datele publicate de Statistica.
Un nivel atat de scazut al ratei anuale a inflatiei nu a mai fost atins din august 2007, cand indicele anual al preturilor de consum a fost de 4,96%.

In iunie, rata anuala a inflatiei a fost de 5,86%.

Preturile de consum au scazut in iulie cu 0,07%, in conditiile in care marfurile alimentare s-au ieftinit cu 0,5%, marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,14%, iar tarifele la servicii au urcat, in medie, cu 0,32%, mai arata datele Institutului National de Statistica (INS), potrivit NewsIn.

De la inceputul acestui an, in cosul de consum al romanilor, pe baza caruia INS calculeaza inflatia, alimentele au o pondere de 37,58%, marfurile nealimentare de 44,05%, iar serviciile cantaresc 18,37%.

Cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate in iulie la tutun si tigari (2,86%) si apa, canal si salubritate (1,41%).

In general, alimentele s-au scumpit nesemnificativ ori s-au ieftinit, potrivit INS. Mierea, cartofii si berea sunt singurele produse alimentare ale caror preturi au avansat mai mult, cu 0,60%, 0,49%, respectiv 0,22%. Legumele si conservele de legume s-au ieftinit cel mai puternic, cu 3,38%, urmate de ulei, cu 2,74%.

Pe partea de marfuri nealimentare, combustibilii s-au scumpit in iulie, cu 0,72%, in timp ce gazele s-au ieftinit cu 5,08%, iar medicamentele cu 0,02%.

La servicii, chiriile au crescut, in medie, cu 0,04% in iulie, iar de la inceputul acestui an au urcat cu 2,73%. Transportul urban a fost in iulie mai scump cu 0,34%, abonamentul de radio si de televiziune cu 0,24%, transportul aerian cu 0,12%, cu acelasi procent scumpindu-se si abonamentul telefonic.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) tinteste in acest an o inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), iar ultima sa prognoza indica un nivel al inflatiei de 4,3% la finalul anului, revizuita usor in scadere fata de nivelul estimat anterior. Si Fondul Monetar International (FMI) ia in calcul o inflatie de 4,3% la finalul lui 2009.

De asemenea, BNR a revizuit in scadere prognoza pentru inflatia la finalul anului viitor, de la 2,8% la 2,6%, in conditiile in care tinta pentru finalul lui 2010 a fost stabilita tot la 3,5%, plus sau minus un punct procentual.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri