Economia Romaniei a inregistrat o scadere in al doilea trimestru intre 8% si 10% fata de aceeasi perioada din 2008, dupa ce toate sectoarele economiei au avut o evolutie negativa, iar trimestrul II sau urmatoarele trei luni vor reprezenta punctul minim al scaderii economiei, considera analistii.
"Va fi o scadere mai puternica fata de primele trei luni, respectiv de 9%, si vom vedea deteriorari semnificative pe toate componentele de formare. Niciun segment nu va avea o performanta pozitiva. Punctul cel mai accentuat de scadere va fi in acest trimestru sau in trimestrul al treilea, care va arata date apropiate, cu corectii dureroase", a declarat, potrivit NewsIn, seful departamentului de cercetare al Volksbank Romania, Melania Hancila.

Ea estimeaza o scadere mai mica la nivel anual abia in ultimul trimestru din 2009 si se asteapta ca economia Romaniei sa inregistreze o scadere totala de 7%-7,5% in acest an.

Si economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru (foto), se asteapta la date similare pentru al doilea trimestru, anticipand o contractie cu 9% a economiei, pentru ca, in trimestrul III, scaderea activitatii economice sa se restranga, la 7,5%-8%, si ca urmare a efectului de baza.

"Important e momentul in care PIB-ul nu va mai scadea, comparativ cu trimestrul anterior, ceea ce se va intampla probabil in ultimele trei luni. Pentru intreg anul 2009, estimam o scadere a economiei cu 8%, iar cea mai importanta contractie va veni pe partea de constructii, industrie, agricultura si servicii", a spus Dumitru.

ING Bank si-a revizuit in jos estimarea privind scaderea economiei in trimestrul II, de la -8,6% la -9,7%, si sustine ca economia s-ar putea contracta chiar si cu peste 10% in trimestrul III.

"Subliniem riscurile pentru o cadere mai mare decat ne asteptam in prezent. Efectul de baza va contribui semnificativ pana in august, asa incat mai multe vesti proaste ar putea veni din aceasta directie. Asta inseamna accentuarea contractiei pe partea de retail pana atunci, ce va avea implicatii negative si in trimestrul III. Daca adaugam si un an agricol prost, atunci ar trebui sa ne asteptam la o scadere de peste 10% in trimestrul III", considera economistul senior al ING Bank Romania, Nicolae Alexandru Chidesciuc.

El mentioneaza ca activitatea din industrie s-a imbunatatit in perioada aprilie-iunie fata de primele trei luni, dar, pe de alta parte, cea din constructii si mai ales pe partea de retail s-a restrans semnificativ.

"Sectorul industrial arata semne bune, dar recuperarea va fi graduala si nu va putea compensa caderile din alte sectoare. (...) Datele pe iunie pe partea de constructii au aratat o imbunatatire la nivel lunar, mai ales pe activitate rezidentiala, dar nu poate fi exclusa o noua deteriorare pe acest sector", a mai spus Chidesciuc.

Si Rozalia Pal, senior economist al Unicredit Tiriac Bank, si-a revizuit prognoza in privinta activitatii economice din trimestrul al doilea, estimand in prezent o contractie cuprinsa intre 8% si 9%, comparativ cu estimarea anterioara, de 6,8%.

"Pe partea de constructii vom vedea o scadere cu aproape 20% pe al doilea trimestru si, de asemenea, vom vedea contributie negativa si pe servicii, singurele sectoare cu contributie pozitiva in primele trei luni. Cele mai negative date vor veni pe partea de retail. Al treilea trimestru va arata o oarecare tendinta de revenire pe partea de industrie si servicii, dar va depinde de evolutia agriculturii, care contribuie cu 10% la formarea PIB in aceasta parte a anului", a spus Pal.

Seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, a spus ca economia a scazut cu aproape 10% in trimestrul II din 2009, insa punctul minim la nivel anual va fi atins in ultimul trimestru din acest an sau in primele trei luni din 2010.

FMI a revizuit prognoza pentru contractia economiei Romaniei in acest an la 8-8,5%, de la estimarea anterioara de 4,1%, "ceea ce reprezinta o recesiune severa", a declarat luni seful misiunii FMI.

El a precizat ca scaderea economiei din primul trimestru, cu 6,2%, a fost "mai mare decat estimam, iar al doilea trimestru, la momentul in care datele vor veni, vor fi mult sub asteptari".

Institutul National de Statistica va publica, maine, datele privind produsul intern brut (PIB) pe trimestrul al doilea.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri