Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat luni seara, la finalul sedintei CEx al partidului, ca-i va transmite o scrisoare oficiala premierului in care-l va informa ca ministrii social-democrati isi vor prezenta demisiile din functie daca seful statului il revoca pe Dan Nica.
"Comitetul Executiv National a luat nota de faptul ca intreg grupul ministerial PSD este solidar cu vicepremierul Dan Nica si in conditiile in care se va ajunge la o astfel de decizie intregul grup, cu aprobarea si cu votul unanim al CEx al PSD, se va retrage din actul guvernarii", a declarat Geoana, potrivit NewsIn.

Liderul PSD a afirmat ca ii va transmite in aceasta seara "o scrisoare oficiala" premierului Emil Boc in care va prezenta pozitia partidului privind remanierea lui Nica. "Ii voi transmite in aceasta seara o scrisoare oficiala prin care demontam toate argumentele puerile invocate astazi la adresa domnului Nica si in care-i aratam consecintele adevarate ale unui astfel de gest. Acest lucru si aceasta evocare de instabilitate politica costa deja foarte mult Romania", a precizat liderul PSD.

El a mai afirmat ca PSD considera "in continuare ca evitarea unei crize de proportii este inca posibila in conditiile in care presedintele Romaniei va refuza solicitarea eventuala a primului ministru".

Geoana a sustinut ca in situatia in care premierul isi va mentine decizia de a propune presedintelui demiterea lui Nica, iar seful statului o va accepta, PSD va considera rupt protocolul de guvernare.

"In conditiile in care in pofida apelului nostru la stabilitate politica, la responsabilitate si la rezolvarea problemelor adevarate a milioanelor de romani care au nevoie de sprijinul actualei majoritati si a actualului Guvern consideram ca o decizie a presedintelui Traian Basescu de acceptare a unei eventuale propuneri a primului ministru echivaleaza cu ruperea protocolului de guvernare si intreaga responsabilitate pentru o criza politica profunda si cu efecte periculoase la adresa interesului romanilor si a Romaniei apartine in exclusivitate domnului Basescu si a PDL-ului pe care il comanda si-l domina atat de copios", a mai afirmat liderul PSD.

De asemnea, Geoana a apreciat ca acceptarea de catre presedinte a propunerii premierului de remaniere a lui Nica va avea drept consecinta necesitatea unui vot al Parlamentului pentru un nou guvern.

"Conform Constitutiei Romaniei si prevederilor protocolului semnat intre PSD si PDL, decizii cu privire la revocarea ministrilor se pot face numai cu acordul partilor, si fiind vorba de schimbarea compozitiei eventuale a Guvernului, numai cu acceptul presedintelui si, in cazul in speta, cu acordul Parlamentului Romaniei. De aceea decizia si responsabilitatea in fata a milioane de romani, de romani care asteapta in acest moment raspunsuri concrete la problemele crizei, ale locurilor de munca si ale situatiei sociale extrem de incinse in acest moment in Romaniei apartine sefului statului, care conform Constitutiei trebuie sa aprobe o eventuala propunere a primului ministru in acest caz. Si nici macar presedintelui Romaniei pentru ca fiind vorba de modificarea compozitiei Guvernului acestea trebuie sa mearga catre Parlament, singurul for care poate sa decida cu privire la un astfel de subiect", a mai explicat Geoana.

El a tinut sa sublinieze ca "nu exista niciun fel de temei politic sau profesional care sa conduca la o alta concluzie" alta decat mentinerea lui Nica in functie.

Totodata, Geoana a insistat asupra faptului ca "PSD nu doreste instabilitate politica, PSD doreste in continuare rezolvarea problemelor crizei, PSD doreste in continuare evitarea unei crize care va amplifica costul social si nefericirea a milioane de romani. PSD face un apel extrem de ferm la responsabilitate si interes national din partea celor care sunt astazi orbiti de competitia prezidentiala si care sacrifica orice forma de interes national pe altarul unei campanii prezidentiale a domnului Traian Basescu", a sustinut presedintele PSD.

Geoana i-a mai acuzat pe democrat-liberali ca "in spatele acestui gest al domnului Boc la comanda domnului Basescu nu se ascunde altceva decat cel mai penibil si ingust interes politicianist". " Vreau sa fac un apel extrem de serios la adresa romanilor care urmaresc si inteleg adevarata fata a acestui joc politic, marca Traian Basescu. De cinci ani de zile, acelasi joc. Guvern dupa guvern, distrus pe altarul ambitiei personale a domnului Basescu. Acest joc trebuie sa inceteze, iar cuvantul de ordine la PSD si cuvantul de ordine in urma intalnirii delegatiei permanente a Aliantei PSD+PC este un apel la responsabilitate, dar si un apel la lupta politica fara crutare, pentru eliminarea lui Traian Basescu de la conducerea Romaniei", a incheiat liderul PSD.

Iliescu sustine ca premierul Emil Boc nu poate cere demitarea lui Nica

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a sustinut si el ca premierul nu are dreptul sa demita un ministru atunci cand guvernarea este asigurata de o coalitie, si nici presedintele nu poate aproba o asemenea remaniere. "Ceea ce a facut Boc este un act samavolnic, pentru ca este anticonstitutional. Premierul nu are dreptul sa demita un ministru. Remanierea se face, daca vrea s-o faca premierul, la propunerea lui si prin decizia presedintelui. Cand remanierea duce la modificarea compozitiei politice a Guvernului - si avem un astfel de Guvern, bazat pe o coalitie intre doua partide - nici macar presedintele nu poate aproba o asemenea remaniere. Trebuie sa treaca prin Parlament. Ceea ce a facut Boc este o samavolnicie care ignora si protocolul cu PSD si Constitutia. El nu poate demite un ministru. A spus ca vrea sa-l demita si sa-l numeasca pe Blaga interimar. Nu poate sa numeasca interimar de la alt partid", a spus fostul presedinte.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri