Analistii de la Citi si-au revizuit in scadere prognoza pentru deficitul de cont curent al Romaniei la finalul acestui an, la 4,8% din produsul intern brut (PIB), de la estimarea anterioara de 5,5% din PIB, arata un raport de cercetare al grupului.
In 2008, Romania a avut un deficit de cont curent de 12,3% din PIB.

Economistii au mai precizat ca deficitul comercial din septembrie, de peste 1 miliard euro, a depasit nivelul estimat de Citi, de 750 milioane euro, deoarece prognoza bancii se baza pe importuri mai mari, anunta NewsIn.

"Desi este prea devreme sa facem afirmatii ferme, exista semne de incetinire a ritmului de ajustare a deficitului extern, pe masura ce contractia importurilor se tempereaza", se mai arata in raport.

Analistii Citi sunt de parere ca ajustarea substantiala a deficitului comercial, cu 61% dupa primele noua luni, in termeni anuali, a avut la baza scaderea importurilor, cauzata de declinul puternic al cererii interne si de deprecierea reala a leului.

Citi mai precizeaza ca actuala stare de nesiguranta si confuzie pe plan politic, care a dus si la amanarea concluziilor celei de-a doua misiuni de evaluare a Romaniei de catre Fondul Monetar International, ii afecteaza pe investitori, de aceea moneda nationala va continua sa ramana sub presiune pana la finalizarea alegerilor prezidentiale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri