Circa 23.000 de firme vor intra in insolventa in acest an, cu 58,6% mai multe decat in anul precedent, in timp ce la sfarsitul lunii septembrie numarul acestora era de 15.300, a declarat directorul executiv al departamentului Corporate Finance&Investment Banking BCR, Dan Weiler.
Oficialul sustine ca numarul cazurilor de insolventa de la finele lunii septembrie (15.300) ar fi fost mai mare daca nu s-ar fi suprapus cu greva judecatorilor, iar dintre acestea doar 2,5%, adica 400 de companii, au intrat in reorganizare sau restructurare.

"Companiile care au intrat in insolventa ar fi fost mai multe daca nu ar fi fost greva judecatorilor in luna septembrie. Numarul firmelor care aleg sa se reorganizeze sau sa se restructureze este foarte mic, spre deosebire de al celor care intra in insolventa. Ar trebui insa ca numarul companiilor care aleg sa se reorganizeze sa creasca, pentru a primi bani proaspeti, deoarece este foarte greu sa primesti bani proaspeti daca esti in stare de insolventa, pentru ca pierzi in fiecare luna din furnizori, precum si din bani", a declarat Weiler, in cadrul unei dezbateri despre "Investitiile in perioada de declin economic", organizate de Business Review.

Reprezentantul BCR sustine ca antreprenorii romani sunt inca in stadiul de negare a situatiei in care se afla. Pe de alta parte, practicienii din domeniul insolventei si restructurarii, administratorii, consultantii sau avocatii, nu sunt intotdeauna bine pregatiti.

“Cumparatorii strategici se intorc usor in piata”


Weiler sustine ca in ultimele doua-trei luni s-a observat o crestere a numarului potential de tranzactii de tip fuziuni si achizitii.

"In primele noua luni ale anului numarul de fuziuni si achizitii a scazut cu 62% fata de anul precedent, pana la 58, fata de 153 cate s-au inregistrat in aceeeasi perioada a anului 2008, iar daca anul trecut valoarea unei tranzactii medii era in jurul sumei de 29 milioane de euro, in acest an a scazut la 10 milioane de euro", a precizat Weiler.

Directorul executiv al departamentului Corporate Finance&Investment Banking BCR a spus ca aceste cifre se refera numai la tranzactiile ale caror valoare a fost facuta publica, iar numarul acestora nu include si segmentul de real-estate.

Dan Weiler a explicat ca valoarea tranzactiilor incheiate in primele noua luni ale anului trecut era de 2,5 miliarde de euro, in timp ce in acest an valoarea a fost de 280 milioane euro, in mare parte si pentru ca in anul anterior se incheiau mai multe tranzactii de peste 100 de milioane de euro, fata de una cat s-a inregistrat in acest an.

Reprezentantul BCR a mai spus ca antreprenorii inca incearca sa se adapteze la conditiile pietei, insa sunt in faza de negare a dificultatilor pe care le au.

"Mai bine renunti la segmentele din afacere care nu merg bine, nu sunt rentabile. Cu siguranta ca unii vor mai si pierde. Pe de alta parte, achizitia unei companii in reorganizare ar fi o oportunitate foarte buna", a mentionat Weiler.

In plus, el a observat o intoarcere a cumparatorilor in piata de fuziuni si achizitii.

“Investitorii strategici se intorc usor in piata de fuziuni si achizitii din intreaga lume si sper ca acest lucru sa fie valabil si pentru Romania.


Aproape totul despre insolventa: Cum pot companiile sa castige timp pentru a se reorganiza



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri