Rata anuala a inflatiei a coborat in octombrie la 4,3%, dupa ce preturile de consum au crescut cu 0,44% fata de septembrie, in special ca urmare a scumpirii serviciilor si a majorarii preturilor la marfurile nealimentare, arata datele publicate de Institutul National de Statistica (INS).
Un nivel atat de scazut al ratei anuale a inflatiei nu a mai fost atins din iulie 2007, cand indicele anual al preturilor de consum a fost 3,99%.

In septembrie, rata anuala a inflatiei a fost de 4,94%.

Preturile de consum au crescut in octombrie cu 0,44% fata de cele din septembrie, in conditiile in care tarifele la servicii au urcat, in medie, cu 0,94%, marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,46%, iar cele alimentare, cu 0,15%, mai arata datele INS.

De la inceputul acestui an, in cosul de consum al romanilor, pe baza caruia INS calculeaza inflatia, alimentele au o pondere de 37,58%, marfurile nealimentare de 44,05%, iar serviciile cantaresc 18,37%.

Cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate in a zecea luna a anului la oua (4,96%), alte legume si conserve de legume (3,03%), cinematografe, teatre, muzee, cheltuieli cu invatamantul si turismul (2,51%). Tutunul si tigarile, laptele de vaca, precum si cartile, ziarele, revistele s-au scumpit cu cate 1,20% fiecare, iar combustibilii, cu 1,06%.

In general, in octombrie, alimentele s-au scumpit usor, cu exceptia oualor, a legumelor si conservelor de legume si a laptelui de vaca, potrivit INS. In schimb, cel mai tare s-au ieftinit de fructele proaspete, cu 2,52%, urmate de cartofii, cu 2,47%, si de citrice si fructe meridionale, cu 1,31%. Uleiul a costat cu 0,58% mai putin, faina, cu 0,17%, iar zaharul, cu 0,06%.

Pe partea de marfuri nealimentare, in afara de tutun si tigari, carti, ziare, reviste si combustibili, numai incaltamintea din piele s-a scumpit peste media acestei grupe, cu 0,5%. Preturile la energie termica au crescut cu 0,29% fata de luna anterioara, potrivit Statisticii. Autoturismele si piesele de schimb, precum si medicamentele s-au ieftinit usor, cu 0,16%, respectiv 0,02%.

La servicii, chiriile au scazut usor in octombrie, cu 0,04%, dar pe intregul an acestea au crescut cu 2,67%. Abonamentul la telefon a fost cu 1,09% mai scump, iar transportul aerian s-a scumpit cu 1,02%.

Cresterea medie a preturilor de consum din intervalul noiembrie 2008 - octombrie 2009 fata de precedentele 12 luni - indicator care conteaza in criteriile nominale de convergenta la zona euro - a coborat in octombrie la 5,9%, de la 6,2% in septembrie, iar inflatia determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) a coborat tot la 5,9%, de la 6,2%.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) are pentru finalul acestui an o tinta de inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), iar in ultima sa prognoza si-a modificat estimarea privind nivelul inflatiei la finalul lui 2009 la 4,5% de la 4,3% in proiectia anterioara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri