Firmele nu s-au inchis din cauza impozitului minim, ci doar le-a determinat sa decida daca isi continua activitatea, a spus ministrul interimar al finantelor publice, Gheorghe Pogea, in cadrul unei dezbateri Hotnews.ro.
“Pentru argumentare, va informam urmatoarele: la nivelul anului 2007, an de boom economic, numarul societatilor care au declarat pierderi a fost de 242.106. Adica 39,2% din total societati inregistrate la Registrul Comertului”, sustine Pogea.

Astfel, in intervalul ianuarie - august 2009, potrivit datelor de la ONRC, 129.551 de societati au intrat in stare de inactivitate temporara (suspendare activitate), sau s-au dizolvat cu lichidare, argumenteaza ministrul de Finante. Dintre acestea, 13.118 s-au inregistrat in cursul anului 2008, in timp ce 115.288 au luat fiinta la date anterioare.

De aici rezulta, spune Pogea, ca din bilanturile analizate, anterior momentului incetarii activitatii acestora, pentru ca invoca impozitul minim, situatia era urmatoarea: 34.833 de societati erau inregistrate inainte de 1 ianuarie 2008 nu exista la nivelul ANAF date asupra bilanturilor aferente anului 2007. Adica pentru un numar de 34.833 de societati care s-au inchis, nu si-au indeplinit obligatiile de depunere a acestor obligatii financiare anuale (30, 2% din total) 40.899 de societati (35, 4%) au depus bilanturile aferente anului 2007 sustinand lipsa de activitate (venituri zero).

“Cu alte cuvinte, societatile care au luat decizia de inchidere sau suspendare a activitatii, majoritatea dintre ele, fie aveau venit zero, fie erau inactive. Impozitul minim le-a determinat in fapt sa decida”, declara Gheorghe Pogea.

Aproximativ 56.000 de romani au fost trimisi in somaj si 26.000 de firme si-au incetat activitatea ca urmare a introducerii impozitului minim, fapt care a condus la pierderi de 100 mil. lei la bugetul de stat, a declarat recent vicepresedintele CNIPMMR, Florea Parvu.

"Comisia Nationala de Prognoza ne-a prezentat la Ministerul Finantelor Publice o statistica din care reiese ca din cele peste 112.000 de firme care si-au suspendat activitatea dupa noua luni, 26.000 erau active. Prin inchiderea acestor fime, 56.000 de persoane au fost direct afectate. Am facut un calcul pornind de la ideea ca aceste persoane ar fi avut un salariu de 300 de lei, iar impozitul minim pentru acestea este de 200 lei. Prin neincasarea acestor impozite, statul a pierdut 100 de milioane de lei", a spus Parvu,

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri