Adoptarea euro de la 1 ianurie 2015 este inca posibila, teoretic, dar presupune ca politicienii din Romania sa devina responsabili si sa poata diminua deficitul bugetar sub 3% din PIB pana in 2014, au declarat analistii CFA, cu ocazia decernarii titlurilor Chartered Financial Analyst.
"2014 nu mai e realist, eventual 2015, mai degraba 2016", a spus Dragos Cabat (foto), membru in conducerea CFA Romania, referindu-se la anul in care Romania ar putea adopta moneda europeana.

El a adaugat ca Romania are nevoie sa adopte euro, dar trebuie sa constientizeze ca in acel moment nu va mai avea o politica monetara proprie, asa ca politicile economice ale tarii vor putea fi luate doar prin politici fiscale, de politicieni responsabili.

"Teoretic, e posibil sa adoptam euro de la 1 ianuarie 2015, daca vrem sa intram in ERM2 (anticamera zonei euro n.r.) in 2012, dar asta implica un angajment politic de reducere a deficitului bugetar. Daca exista dorinta sa adoptam euro in 2015, ar trebui ca politicienii sa ia masuri de reducere a deficitului bugetar sub 3% din PIB pana in 2014", a spus si Nicolae Chidesciuc, CFA.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, declara in urma cu o luna in Parlament, ca principalul obiectiv strategic al noului consiliu de administratie al bancii centrale este adoptarea euro "la orizontul lui 2014-2015", tinta "ambitioasa, dar realizabila".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri