Rata anuala a inflatiei a urcat in noiembrie la 4,65%, dupa ce preturile de consum au crescut cu 0,67% fata de octombrie, peste asteptarile analistilor, in special ca urmare a majorarii preturilor la marfurile nealimentare si la produsele alimentare, arata datele publicate de Statistica. Cele mai mari cresteri de preturi au fost la oua, tutun, tigari si combustibili.
Analistii se asteptau ca inflatia anuala sa se plaseze in noiembrie in intervalul 4,3-4,5%, iar preturile de consum sa urce in medie cu 0,3-0,5%, in principal pe fondul presiunii din partea preturilor la tutun, potrivit NewsIn.

Acestia au apreciat ca BNR are sanse sa se incadreze in intervalul tintei de inflatie la finalul acestui an, principalul risc fiind evolutia cursului de schimb.

In octombrie, rata anuala a inflatiei a fost de 4,3%.

Preturile de consum au crescut in noiembrie cu 0,67% fata de cele din octombrie, in conditiile in care marfurile nealimentare s-au scumpit cu 1,11%, bunurile alimentare, cu 0,41%, iar tarifele la servicii au urcat, in medie, cu 0,14%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

De la inceputul acestui an, in cosul de consum al romanilor, pe baza caruia INS calculeaza inflatia, alimentele au o pondere de 37,58%, marfurile nealimentare de 44,05%, iar serviciile cantaresc 18,37%.

Cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate in a unsprezecea luna a anului la oua (7,46%), tutun si tigari (5,48%), fructe proaspete (2,34%) si alte legume si conserve de legume (1,96%). Combustibilii s-au scumpit in noiembrie cu 1,66%.

In general, in noiembrie, alimentele s-au scumpit usor, dar au existat si exceptii. Astfel, citricele si alte fructe meridionale s-au ieftinit cu 1,78%, cartofii, cu 0,78%, uleiul a costat cu 0,52% mai putin, malaiul, cu 0,1%, iar faina, cu 0,06%.

Pe partea de marfuri nealimentare, in afara de tutun si tigari si de combustibili, s-a mai scumpit semnificativ incaltamintea din piele, cu 0,76%. Preturile la energie electrica, gaze si incalzire centrala au stagnat la nivelul din luna anterioara, potrivit Statisticii. Singurele care s-au ieftinit usor au fost medicamentele, 0,12%.

La servicii, chiriile au scazut usor in noiembrie, cu 0,01%, dar pe intregul an acestea au crescut cu 2,65%. Transportul urban s-a scumpit cu 0,32%, iar alte servicii, cu 0,48%.

Cresterea medie a preturilor de consum din intervalul decembrie 2008 - noiembrie 2009 fata de precedentele 12 luni - indicator care conteaza in criteriile nominale de convergenta la zona euro - a coborat in noiembrie la 5,7%, de la 5,9% in octombrie, iar inflatia determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) a coborat tot la 5,7%, de la 5,9%.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) are pentru finalul acestui an o tinta de inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), iar in ultima sa prognoza si-a modificat estimarea privind nivelul inflatiei la finalul lui 2009 la 4,5% de la 4,3% in proiectia anterioara, ca urmare a influentei mai mari a accizelor la tutun si a preturilor administrate.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri