Mihai Seitan, propus pentru sefia Ministerului Muncii, a declarat marti in Parlament ca rata somajului va urca la 8-8,5% in primul trimestru din 2010 si ca este convins ca vor fi facute restructurari, dar spune ca nu vor fi probleme cu plata pensiilor anul viitor.
"Sunt convins ca vor fi facute restructurari anul viitor, insa nu cred ca vor ajunge la aceste niveluri 150.000-200.000 de persoane. Vor fi gasite solutii punctual pentru recalificarea celor care vor fi dati afara, astfel incat presiunea sociala asupra statului sa nu fie prea mare", a spus Seitan, citat de NewsIn.

Reprezentantul PD-L sustine ca restructurarea sistemului public va fi realizata pe baza standardelor de cost, insa la crearea bugetului pe anul 2010 nu a fost avut in vedere un anumit numar de disponibilizari in sectorul bugetar.

"Sistemul de pensii este complicat ca finantare, respectiv 9% din PIB, insa, indiferent de situatie, pensiile a circa 30% din populatia tarii nu se poate sa nu fie platite. Anul viitor pensiile vor fi platite fara probleme, asa cum a fost construit bugetul pe anul 2010", a mai spus Seitan, care a cerut sprijinul parlamentarilor din Comisiile de munca si Comisiilor pentru Egalitate de Sanse din Parlament pentru adoptarea Legii unitare a pensiilor la inceputul anului viitor.

"Adoptarea acestei legi va fi una din marile probleme a inceputului de an, insa Legea pensiilor unitare va reusi sa redreseze sistemul de pensii din punct de vedere al cheltuielilor si al sustenabilitatii", a spus Mihai Seitan.

Candidatul propus pentru preluarea conducerii Ministerului Muncii a adaugat ca, in ceea ce priveste somajul, "estimarile pentru sfarsitul acestui an il situeaza la o rata de 7,2-7,3% din populatia activa", iar in prima parte a anului viitor ar putea urca la 8-8,5%, insa nu crede ca la sfarsitul anului viitor rata somajului va fi mai mare decat in acest an.

"Somajul va creste in primul trimestru al anului viitor dar nu va depasi 8-8,5% si cred ca va incepe sa scada din trimestrul al doilea, in special ca urmare a investitiilor din infrastructura care vor absorbi forta de munca", a precizat Mihai Seitan.

Candidatul propus de PD-L a mai afirmat in fata senatorilor si deputatilor ca isi propune sa reformeze "din temelii" activitatea Inspectiei Muncii, astfel incat angajatii acestei institutii"sa nu se mai ocupe de evidenta, ci de munca la negru si de securitatea si sanatatea in munca".

Seitan isi propune sa reformeze si domeniul asistentei sociale, unde se cheltuie anual circa 2% din PIB, pentru a nu mai exista persoane care primesc 2, 3 ajutoare si persoane cu venituri foarte mari ce primesc ajutoare si din partea statului.

Mihai Seitan vrea sa modifice Codul Muncii pentru a flexibiliza piata muncii. "Codul Muncii este complicat. Trebuie simplificat si scurtat ca timp procesul concedierilor colective", a expllicat Seitan.

Un alt domeniu pe care doreste sa-l reformeze ministrul propus pentru sefia Ministerului Muncii este cel al Dialogului Social. "Nu avem un Comitet Economic si Social functional, iar reprezentativitatea in CES este discutabila. Legislatia trebuie revizuita si Codul Muncii, in sensul crearii unei flexibilitati mai mari pe piata muncii", a mai spus Seitan.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri