Premierul Emil Boc a declarat ieri seara, in urma sedintei de Guvern, ca Executivul a aprobat proiectul Legii bugetului de stat si pe cel al asigurarilor sociale, mentionand ca in 2010 cota unica si TVA-ul vor ramane la nivelul actual, iar pensia minima garantata va creste cu nivelul inflatiei.
Boc a mai spus ca spera ca astazi, la ora 14.00, sa poata sa trimita Parlamentului cele doua proiecte, care sa fie dezbatute si aprobate pana la mijlocul lunii ianuarie.

Astfel, Guvernul ar urma sa aloce 39,69 mld. lei pentru plata pensiilor in 2010 (7,36% din PIB), iar pentru sustinerea totala a cheltuielilor bugetului asigurarilor sociale va aloca din bugetul de stat o subventie de 7,056 mld. lei, potrivit proiectului Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2010 citat de NewsIn.

Executivul a avut in vedere, la stabilirea necesarului de fonduri pentru plata pensiilor, un numar de 4,69 milioane de pensionari de asigurari sociale, in 2010, si o pensie medie lunara de asigurari sociale de 701,20 lei.

Reprezentantii guvernului sustin ca pentru acoperirea deficitului bugetului de pensii, in 2009, s-au transferat de la bugetul de stat 6,9 miliarde lei, in conditiile in care veniturile din contributii de asigurari sociale de stat aferente sistemului public de pensii s-au diminuat cu 6,62 miliarde lei.

"Incepand cu anul 2009, efectele crizei financiare si economice globale s-au acutizat, acestea influentand in mod negativ incasarile bugetare ceea ce a determinat inregistrarea de deficite bugetare sau excedente diminuate fata de cele prognozate.

Astfel, potrivit actelor normative prin care s-a rectificat bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2009 (OUG.nr. 34/2009 si OG nr.20/2009), veniturile din contributii de asigurari sociale de stat aferente sistemului public de pensii s-au diminuat cu 6.626,5 milioane lei, pentru asigurarea resurselor bugetare necesare platii integrale si la timp a prestatiilor de asigurari sociale si a functionarii sistemului public de pensii fiind necesara acordarea de subventii de la bugetul de stat in suma totala de 6.888,4 milioane lei", se mai arata in expunerea de motive a Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2010.

Guvernul estimeaza ca bugetul asigurarilor sociale de stat va inregistra un excedent de 255,7 milioane lei, in 2010, in conditiile in care "veniturile totale ale bugetului asigurarilor sociale de stat se vor ridica la 41,316 miliarde lei, in crestere cu 1,6% fata de cele preliminate pe anul 2009, respectiv cu 639 milioane lei", iar cheltuielile totale se vor ridica la 41.060 milioane lei.

Incasarile din sistemul asigurarilor de accidente de munca si boli profesionale (0,8%) sunt estimate la 310 milioane lei, in crestere cu 26 milioane lei fata de anul 2009, ca urmare a cresterii castigului salarial mediu brut prognozat.

Pilonului II de pensii va beneficia de 1,823 miliarde lei prin cresterea cotei la 2,5%


Participantii la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) vor incasa in conturile lor personale din acest sistem, pentru anul 2010, contributii de 2,5%, fata de 2% in acest an, potrivit proiectului de buget pe 2010.

Aceasta masura presupune transferul unor sume estimate la 1,823 miliarde de lei din bugetul public de pensii catre Pilonul II.

"Veniturile totale ale bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010 sunt diminuate cu suma de 1.823 milioane de lei aferenta Pilonului II de pensii (echivalentul cotei de 2,5% ce se deduce din contribuţia individuala de asigurari sociale)", se arata in nota de fundamentare a proiectul Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010, potrivit proiectului de buget pe 2010.

"In cota de contribuţie individuala de asigurari sociale prevazuta la alin. (1) este inclusa si cota de 2,5% aferenta fondurilor de pensii administrate privat, prevazuta de Legea nr.411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare", se mai explica in proiect.

Majorarea contributiei la 2,5%, fata de nivelul de 2% din anul acesta, este o masura care a intarziat de fapt cu un an, dupa ce in 2009 cresterea contributiei a fost amanata de fostul Guvern.

"Masura reprezinta doar un prim pas spre normalitate, avand in vedere ca programul initial al reformei pensiilor prevedea pentru 2010 un procent de contributii de 3%. Rezultatele investitionale de pana acum recomanda Pilonul II de pensii private obligatorii pentru contributii de 3% in 2010, dar speram ca, odata cu relaxarea bugetara anticipata pentru 2011, reforma sa poata reveni la calendarul initial, adica un nivel de contributii de 3,5% in 2011.”, a declarat pentru Wall-Street Mihai Bobocea, secretarul general al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Potrivit calendarului initial de contributii pentru Pilonul II, fondurile de pensii private obligatorii ar fi trebuit sa incaseze contributii de 2,5% in 2009 si 3% in 2010. Masura a fost de altfel inclusa si in acordurile Romaniei cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana, insa constrangerile bugetare pe 2010 au dus la o contributie de doar 2,5% in 2010, urmand ca nivelul contributiilor sa creasca cu un punct procentual cel mai probabil in 2011.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri