Premierul Emil Boc a declarat, referindu-se la decizia parlamentarilor din Comisia de munca de a aproba majorarea punctului de pensie, ca toti banii sunt deja in proiectul de buget elaborat de Guvern si orice amendament la acest proiect nu poate fi acceptat fara asigurarea sursei de finantare.
Intrebat de unde ar putea lua Guvernul bani pentru a sustine majorarea punctului de pensie, asa cum au decis parlamentarii din Comisiile de munca, primul-ministru a spus ca discutiile pe marginea acestui subiect vor avea loc in Guvern si ca proiectul de buget nu permite, in acest moment, o alta sursa de finantare, potrivit NewsIn.

"Proiectul de buget nu ne permite in acest moment sa avem bani din alta parte. Orice suma pusa intr-o parte presupune luarea unor resurse financiare din alta parte. Deci, niciun amendament nu poate fi acceptat daca nu are sursa de finantare asigurata", a spus Emil Boc.

Premierul a subliniat ca bugetul de stat nu are in acest moment "solutii financiare miraculoase". "Toti banii sunt in buget. Luam dintr-o parte, punem in alta parte. O sa vad ce solutii financiare au gasit cei care le-au propus (amendamente la proiectul bugetului de stat pe 2010, n.r.).

Din punctul nostru de vedere, proiectul, asa cum a fost inaintat de catre Guvern, avea asigurata resursa financiara pentru a face fata anului 2010 (...) care are o crestere economica de 1,3%", a explicat primul-ministru, adaugand ca daca economia va permite sa se adune mai multi bani la bugetul de stat, atunci vor fi alocate, in mod evident, resurse financiare suplimentare pentru dezvoltare, pentru a mari pensiile.

"Dar atat avem. Nu sunt bani miraculosi in alta parte. Daca am avea bani, fiti siguri ca am putea aloca resurse suplimentare pentru toate domeniile. (...) Faptul ca avem o crestere economica, e un semn bun ca pentru viitor vom avea mai multi bani pentru dezvoltare, salarii, pensii. Daca nu facem aceste masuri anul acesta, nu vom avea bani nici in anii viitor", a subliniat Emil Boc.

Primul-ministru a precizat, miercuri, la finalul intalnirii cu deputatii PD-L, ca in cadrul sedintei s-a discutat despre urgentele legislative ale Executivului: Legea bugetului de stat, Legea de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonante simple si ratificarea Acordului privind micul trafic de frontiera cu Moldova.

Deasemenea, premierul a discutat cu democrat-liberalii despre programul Prima Casa, asigurand ca acesta va continua si in 2010 si va fi restructurat in sensul reorientarii unei parti a garantiilor de stat spre locuinte care sa fie construite de la zero, dar si cu mentinerea a acelei componente care vizeaza locuintele finalizate.

Parlamentarii din comisiile reunite pentru munca si protectie sociala au votat miercuri pentru cresterea punctului de pensie la 826,2 lei, de la 732,8 lei in varianta bugetului asigurarilor sociale de stat aprobat de Guvern, adancind deficitul bugetului de pensii la 2,5 miliarde euro.

Amendamentul ce prevede ca "valoarea punctului de pensie este de 826,2 lei si se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2010", al deputatului PSD Ioan Cindrea a fost adoptat cu 26 de voturi pentru, 14 abtineri si niciun vot impotriva.

Parlamentarii au motivat ca punctul de pensie a ajuns sa reprezinte 39,9% din salariul mediu brut. Astfel, valoarea punctului de pensie ar urma sa creasca in 2010 la 45% din salariul mediu brut.

Presedintele Comisiei de munca din Camera Deputatilor, Victor Paul Dobre, a motivat votul parlamentarilor liberali, alaturi de cei ai PSD, prin faptul ca "valoarea punctului de pensie se situeaza la 39,9% din salariul mediu brut in actuala forma a bugetului, iar astfel veniturile pensionarilor vor cobori sub nivelul din 2005".

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a explicat ca o crestere a punctului de pensie la 45% in acest an ar genera un efort suplimentar de "inca 1 miliard de euro pe care bugetul de stat, dupa ce bugetul asigurarilor sociale de stat este deja subventionat de la bugetul de stat cu 1,5 miliarde de euro, iar astfel defictul bugetar din 2010 va trece de 8% din PIB".


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri