Proiectul legii pensiilor, ce urmeaza a fi aprobat de guvern la inceputul lui februarie, prevede plata CAS si in cazul contractelor pe drepturi de autor si conventii civile pana la un plafon maxim de 5 salarii medii pe economie, a declarat, ministrul muncii, Mihai Seitan (foto).
[Update]: Cineastii: Masura va ingreuna productia de filme

Cineastii considera ca plata CAS si in cazul contractelor pe drepturi de autor, inclusa in proiectul Legii pensiilor, va duce la scaderea bugetelor pentru realizarea de filme si la incetinirea productiei din industria de profil, in lipsa unor finantari suplimentare, informeaza NewsIn.

"Nu stiu care este contextul legislativ european si care sunt explicatiile extrabugetare ce au dus la o asemenea propunere. Cu siguranta, insa, bugetele pentru film, si asa mici, mai ales in aceasta perioada cand fondurile Centrului National al Cinematografiei au fost reduse substantial, vor scadea si mai mult. Astfel, fara finantari suplimentare, fonduri regionale sau sponsorizari, productia de film va fi incetinita", a comentat regizorul Cornelui Porumboiu.

De aceeasi parere este regizorul Stere Gulea. "Aceasta masura va ingreuna productia de film, tinand cont ca, in medie, capitolul de plati pentru creatie, respectiv scenariu, regie, interpretare, reprezinta 10-12 procente din bugetul unui film. Producatorii vor trebui sa faca rost de mai multi bani", spune Gulea.

Contactat pe acelasi subiect, regizorul Sergiu Nicolaescu nu a comentat aceasta a intentie a Executivului. "Eu sunt presedintele Comisiei de cultura din senat si in aceasta calitate nu imi pot permite sa comentez propunerea ministrului Muncii", a spus Nicolaescu.

"Este o prevedere introdusa in proiectul legii pensiilor, ce vizeaza plata CAS-ului pentru cei platiti cu drepturi de autor si contracte civile, pentru ca acestia sa poata beneficia si ei de pensie. Aceasta contributie se va plati pana la nivelul de cinci salarii medii pe economie", a afirmat Seitan, potrivit NewsIn.

El a precizat ca, peste plafonul de cinci salarii medii pe economiei, nu se mai plateste CAS.


"Proiectul de lege a fost inaintat pentru analiza ministrilor in ultima sedinta de guvern, urmand ca pana saptamana viitoare sa centralizam propunerile care vin din partea tuturor ministerelor", a explicat ministrul muncii.

Proiectul de lege va fi aprobat cel mai probabil de guvern la inceputul lunii februarie, urmand ca apoi sa fie trimis in Parlament.

Ideea schimbarii reglementarilor in ceea ce priveste plata prin contracte de drepturi de autor, larg raspandita in randul jurnalistilor, a fost vehiculata si la inceputul anului trecut, cand sindicatele vorbeau chiar de eliminarea platii sub aceasta forma.

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, declara in ianuarie 2009 ca eliminarea remunerarii sub forma de drepturi de autor ar avea efect asupra a circa 200.000 de persoane.

Din datele centralizate de ANAF reiese ca 61,5% din fisele fiscale depuse de angajatori la Fisc in 2007 cuprindeau venituri pe cartea demunca la nivelul salariului minim pe economie, iar peste 37.000 de romani erau platiti cu drepturi de autor in 2007.

Hossu: Cel putin 500.000 de angajati din Romania nu platesc CAS


Din evaluarile facute de Cartel Alfa reiese ca cel putin 500.000 de angajati din Romania nu platesc contributii de asigurari sociale (CAS), iar printre acestia se numara ziaristii, sportivii si consilierii locali, a declarat presedintele confederatiei sindicale, Bogdan Hossu, citat de NewsIn.

"Toti membrii consiliilor locale nu platesc CAS, in aceasta situatie regasindu-se si ziaristii si sportivii. Totalul celor care nu platesc contributiile de asigurari sociale este evaluat de noi la cel putin 500.000 de persoane", a afirmat Hossu.

El a precizat ca, daca se introduce plata CAS pentru drepturile de autor si conventiile civile, trebuie modificate doua legi, astfel incat statul sa fie obligat sa plateasca pensie pentru cei care vor contribui la bugetul asigurarilor sociale.

"In acest moment, la calculul pensiei se are in vedere salariul de baza si sporurile care se platesc pe cartea de munca. De aceea, trebuie sa fim atenti sa nu ramana o simpla forma de impozitare a statului, in care doar dam bani fara a ni se returna drepturile inapoi", a subliniat Hossu.

Liderul sindical a explicat ca trebuie modificata in primul rand Legea drepturilor de autor, in care sa se prevada plata contributiilor la bugetul asigurarilor sociale de stat, si in al doilea rand legea pensiilor, astfel incat la calculul pensiei sa intre si plata contributiilor pe contracte de drepturi de autor si conventii civile.

Caramitru: Aceasta masura ar afecta foarte mult activitatea teatrelor

Directorul TNB, Ion Caramitru, considera ca plata CAS si in cazul contractelor pe drepturi de autor, inclusa in proiectul Legii pensiilor, ar afecta foarte mult activitatea teatrelor, in conditiile in care toti colaboratorii acestor institutii lucreaza in baza unor astfel de contracte.

"La ora asta, toti actorii Teatrului National din Bucuresti care au trebuit sa renunte la cumulul pensiei cu salariul, precum si toti colaboratorii teatrului - regizori, coregrafi, scenografi si actori - lucreaza pe acest tip de contract (drepturi de autor - n.r.). Doar patru dintre spectacolele TNB din prezent se joaca fara colaboratori", a declarat directorul Teatrului National Bucuresti (TNB), sugerand ca aplicarea prevederii din proiectul Legii pensiilor va creste considerabil obligatiile de plata catre stat ale institutiilor teatrale.

Caramitru se declara nedumerit si de modul in care ar urma sa se calculeze CAS-ul aferent contractelor pe drepturi de autor. "Exista o lege care stipuleaza ca acest tip de contracte sunt exceptate de la plata CAS. Daca Guvernul vrea sa faca asta, trebuie sa dea o ordonanta de urgenta, probabil. In cazul contractelor de drepturi de autor, este vorba despre castiguri aleatorii, iar CAS-ul este o calculatie de plata in vederea pensiei care nu se poate face decat pe salarii care se succed lunar. Nu imi dau seama ce metoda de calcul au in vedere", a spus directorul TNB.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri