Economia romaneasca a pierdut de la inceputul crizei 550.000 de locuri de munca, adica peste 16% din efectivul initial de salariati, dintre care circa 220.000 din industria prelucratoare, potrivit unui raport al Uniunii Generale a Industriasilor din Romania, UGIR-1903.
"Cele mai afectate sectoare au fost industria usoara, industria chimica, industria metalurgica, materiale de constructii, constructii de masini si fabricarea mobilei", se arata in raportul UGIR-1903.

Reprezentantii confederatiei patronale mai spun ca anul 2010 se anunta deosebit de dificil si ca primele doua trimestre vor fi problematice.

"Cresterea economica poate reveni spre finalul anului, dar va fi foarte firava. Se asteapta ca sistemul bancar sa isi reia treptat creditarea. Executia bugetara in 2010 va suporta rigorile supravegherii FMI pentru incadrarea in cifra de deficit bugetar angajata de 5,9% din PIB", informeaza raportuli UGIR-1903. Potrivit acestuia, Romania se afla inca in plina criza economica, iar sfarsitul acesteia nu poate fi inca prevazut.

"Criza economica globala este departe de a-si epuiza efectele negative, peste tot in lume activitatea economica incetinind drastic. Guvernele tarilor afectate au aplicat programe de sustinere a propriilor firme, de reducere a taxarii, au luat masuri de sustinere a unor industrii si s-au straduit sa reduca cheltuielile publice. Romania nu a putut sau nu a stiut sa aplice asemenea masuri. Ca urmare, economia isi continua trendul descendent, iar situatia generala se agraveaza de la o luna la alta", se mai arata in raportul citat de NewsIn.

Reprezentantii UGIR-1903 mai spun ca multe din masurile anticriza ale programelor guvernului au fost realizate partial, iar efectele generale ale aplicarii acestuia, pana in prezent, sunt reduse.

"Declansarea crizei economice si financiare globale la sfarsitul anului 2008 a gasit tara noastra vulnerabila, astfel ca Romania a intrat intr-o puternica criza economica interna marcata de reducerea severa a activitatii economice in toate sectoarele si de inrautatirea rapida a tuturor parametrilor economici", afirma reprezentantii confederatiei patronale.

Veniturile UGIR-1903 au crescut in 2009 cu 165%

Veniturile totale ale confederatiei patronale UGIR-1903 au crescut in 2009 cu 165%, la 3 milioane lei, insa profitul net a scazut cu 12%, la 70.709 lei, potrivit bilantului contabil. In 2008, UGIR-1903 a inregistrat venituri totale de 1,16 milioane lei si un profit net de 80.629 lei.

"La nivelul anului 2007-2008, confederatia inregistra datorii restante la bugetul statului, neavand disponibilitatile banesti necesare achitarii acestora. In aceasta situatie, confederatia a hotarat vanzarea unor spatii in suprafata de 479 metri patrati (din suprafata totala de circa 3.000 mp pe care o detine), incheindu-se in acest sens cu promitentii cumparatori actele necesare achitarii contravalorii acestora si transferului ulterior de proprietate", se arata in raportul financiar al UGIR-1903.

Potrivit acestuia, o suma de circa 2 milioane lei, ce a fost incasata intre 2007 si 2008, pe baza antecontractelor/contractelor de vanzare-cumparare, a fost utilizata in exclusivitate la achitarea creantelor bugetare. "Factura fiscala reprezentand transferul de proprietate si iesirea acestor spatii din patrimoniul confederatiei s-a intocmit si emis in anul 2009", spun reprezentanti UGIR-1903.

De asemenea, la 31 decembrie 2009, confederatia inregistra datorii ce trebuie platite intr-o perioada de pana la un an in suma de un milion lei, din care datoriile la bugetul de stat sunt de 95.406 lei. Totodata, la acea data, UGIR-1903 avea de incasat creante de 694.291 lei.

UGIR-1903 este una dintre cele mai mari confederatii patronale din Romania, avand ca membri firme din toate domeniile de activitate, din toate judetele si insumeaza peste 16% din salariatii Romaniei. UGIR-1903 reprezinta mai ales domeniile chimie si petrochimie, textile, servicii publice, agroalimentara, constructii de masini, electronica, edituri poligrafie si sanatate.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri