Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) reaminteste fermierilor care intentioneaza sa depuna cereri de plata pe suprafata ca pot beneficia de un sprijn suplimentar pentru masura de agromediu, daca opteaza pentru acest pachet financiar si daca respecta conditiile de eligibilitate.
Sprijnul financiar pentru masura de agromediu se acorda pentru urmatoarele pachete: P1 - Pajisti cu inalta valoare naturala - 124 euro/hectar; P2 - Practici agricole traditionale - 58 euro/ hectar; P3 - Pajisti importante pentru pasari (3.1 - Crex crex - 209 euro/ hectar; 3.2 - Lanius minor si Falco vespertinus - 101 euro/ hectar); P4 - Culturi verzi - 130 euro/ hectar, anunta NewsIn.

Platile pentru agromediu sunt stabilite prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si sunt acordate, anual, pentru suprafetele de teren agricol situate in zone eligibile. Conditiile generale de eligibilitate pentru acordarea platilor de agromediu sunt aceleasi ca si pentru obtinerea platilor directe pe suprafata (SAPS), in plus pentru aceasta masura fiind necesara respectarea unor cerinte de baza suplimentare.

Potrivit Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, suprafata minima a terenului utilizat de fermier trebuie sa fie de 1 ha si sa fie compusa din parcele agricole de cel putin 0,3 ha. Fermierii trebuie sa respecte pe toate parcelele agricole din exploatatie Bunele Conditii Agricole si de Mediu (GAEC) si cerintele minime privind utilizarea produselor de protectia plantelor si a fertilizantilor.

Fiecare fermier, solicitant al platii pentru agromediu, trebuie sa tina evidenta lucrarilor in ferma prin completarea unui caiet de agromediu, specific pentru fiecare pachet in parte. Fermierul trebuie sa pastreze acest caiet pe toata perioada angajamentului, iar in cazul unui control din partea APIA sa-l prezinte inspectorilor pe teren.

APIA a lansat in 1 martie 2010 campania de primire a cererilor de plata pentru schemele/masurile de sprijin pe suprafata. Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafata, fermierii trebuie sa depuna la Centrele APIA, pana la data de 17 mai 2010, o singura cerere de plata. Pentru depunerea cererilor de plata incepand cu data de 18 mai se vor aplica penalitati de 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere. Dupa data de 11 iunie 2010, cererea de sprijin nu mai este admisa la calculul platii pentru anul in curs.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri