Economistii romani se arata din ce in ce mai pesimisti sau mai realisti fata de situatia economiei romanesti si subliniaza ca recesiunea se va incheia abia in trimestrul al treilea din acest an, iar la nivelul intregului an avansul economic se va situa sub 1%.
Cea mai recenta estimare apartine agentiei de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P), care previzioneaza ca economia Romaniei va creste cu 0,8% in acest an si cu 2,5% in 2011.

Romania ar urma sa inregistreze in acest an o crestere economica de 0,8%, pe fondul revenirii exporturilor, si un avans mai substantial al produsului intern brut in 2011, potrivit unui raport publicat de S&P.

"Anticipam o usoara redresare a economiei in 2010,
in principal ca urmare a revenirii cererii externe. In ce priveste cererea interna, credem ca aceasta va ramane slaba, din cauza consumului si investitiilor reduse, in contextul inaspririi conditiilor de creditare si al consolidarii fiscale planificate de guvern", se arata in raport.

Analistii S&P sustin ca modelul de crestere economica al Romaniei se va schimba, urmand sa se bazeze mai putin pe creditare. Si consumul ar urma sa scada, din cauza somajului, care va continua sa creasca, dupa ce a urcat de la 4,4% in 2008 la 8,1% in 2009.

Economia Romaniei a atins deja punctul minim de scadere, subliniaza Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politica monetara al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, care, insa, prognozeaza o stagnare a economiei la nivelul intregului an 2010.

"Consider ca am atins punctul minim de scadere. Romania isi va reveni in semestrul al doilea, dar va fi o revenire foarte slaba. Cred ca in acest an vom avea o crestere undeva la 0%. Revenirea economiei de la -7% la 0% se va datora redresarii din SUA si a celorlalte motoare ale economiei mondiale, care a dus la o crestere a increderii, lucru vizibil in exporturi”, a declarat Lucian Croitoru.

O estimare privind evolutia economiei romanesti ceva mai pozitiva este realizata de UniCredit Tiriac Bank, care prognozeaza un avans economic de doar 0,4% in 2010 , dar atrage atentia ca redresarea economiei va fi marca si de deteriorarea conditiilor sociale.

"Romania va iesi din recesiune in 2010, insa UniCredit Tiriac Bank estimeaza o crestere economica de doar 0,4% din PIB in timp guvernul isi mentine prognoza de 1,3%. Redresarea economiei va fi marcata, insa, de deteriorarea conditiilor sociale, care vor limita consumul, in timp ce reluarea investitilor va deveni vizibila abia din a doua parte a anului", explica Rozalia Pal, economistul sef al UniCredit Tiriac Bank.

Economia Romaniei, puternic afectata de criza, nu a iesit din recesiune in primul trimestru din acest an si nu o sa isi revina nici in al doilea trimestru, sustin economistii ING Bank Romania, care si-au modificat in scadere prognoza de crestere pentru anul 2010 la 0,9%, de la 1,9% cat estimau initial.

ING estimeaza ca economia Romaniei va scadea cu 0,4% in primul trimestru, in termeni ajustati sezonier, fata de estimarea anterioara, care viza o crestere de 0,5%. Economia va scadea si in trimestrul al doilea, cu 0,1%, urmand sa revina pe crestere abia in trimestrul al treilea, cu 1,7%, iar in ultimul trimestru din 2010 sa inregistreze un avans de 3,7%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri