Pensiile ar putea fi reduse cu 10%-12%, in loc de 15%, cat a anuntat initial presedintele, prin limitarea la 2% a procentului din veniturile salariatilor transferat catre Pilonul II, sindicatele urmand sa discute in acest sens cu reprezentantii MFP, a spus presedintele CNSLR Fratia.
"Ne vom intalni astazi (marti, n.r.) la Finante pentru a analiza posibilitatea blocarii transferului acelui procent de 0,5% catre Pilonul II de pensii private, astfel incat sa putem vorbi de o reducere a pensiilor publice cu 10-12%", a spus presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, citat de NewsIn, la finalul discutiilor purtate in Parlament cu presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc si ministrii.

El a adaugat ca sindicatele nu sunt de acord nici cu scaderea individuala a salariilor cu 25% si ca ar prefera ca aceasta reducere sa se faca din fondul de salarii, prin reducerea stimulentelor, primelor si orelor suplimentare.

"In concluzie, s-a stabilit astazi (marti, n.r.) ca Guvernul nu va adopta scrisoarea suplimentara de intentie convenita cu Fondul Monetar International (FMI) inainte ca reprezentantii Consiliului Economic si Social (CES) sa-si dea avizul pe masurile de reducere a cheltuielilor", a mai spus Petcu.

CES ar urma sa se intruneasca vineri dimineata pentru a analiza scrisoarea de intentie ce urmeaza sa fie transmisa FMI si eventualele modificari pe care le-ar putea suferi. Presedintele CNSLR Fratia a mai spus ca sindicatele isi vor continua protestele si nu renunta la organizarea mitingului programat sa aiba loc in Capitala pe 19 mai.

Guvernul a inghetat pentru anul trecut la 2% contributia la pensiile private obligatorii, intarziind schema de majorare treptata a contributiilor inca din al doilea an de la lansarea sistemului.

Pentru 2010, statul a decis in cele din urma sa majoreze contributia la pilonul II la 2,5%. In programul initial pe care se bazau investitorii la lansarea pilonului II de pensii in Romania, nivelul cotributiei la pensiile private obligatorii urma sa se majoreze cu 0,5 puncte procentuale in fiecare an, incepand din 2009, pana ce va ajunge la 6% din salariul brut al participantilor intr-un interval de opt ani.

Sindicatele au cerut, duminica, presedintelui Traian Basescu sa ia in considerare renuntarea la reducerea contributiei de asigurari sociale de la nivelul salariatului de pe pilonul I si transferarea catre pilonul II, estimand ca astfel ar putea strange circa 400 milioane euro la buget.

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a anuntat, insa, ca suma care ar putea fi economisita in acest fel s-ar ridica la numai 45 milioane euro, ce ar putea acoperi numai 1,8% din deficitul sistemului public de pensii estimat la 2,5 miliarde euro pentru 2010.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri