Plenul Senatului a adoptat astazi ordonanta de urgenta care stabileste masurile pentru valorificarea surplusului de unitati de emisii de CO2 atribuite Romaniei prin Protocolul de la Kyoto.
Proiectul de lege privind valorificarea surplusului de unitati ale cantitatii atribuite Romaniei prin Protocolul de la Kyoto a trecut de Senat, in favoarea legii votand 44 de senatori, in timp ce 36 s-au impotrivit, iar sapte s-au abtinut, relateaza NewsIn.

Senatorul PSD Gheorghe Marcu a propus in numele grupului parlamentar modificarea textului ordonantei prin eliminarea posibilitatii negocierii directe realizata de Guvernul Romaniei si alte state si introducerea obligativitatii comercializarii certificatelor pe "piata reglementata", respectiv pe bursa sau prin licitatie. Propunerea lui Marcu a fost respinsa in plen, textul OUG fiind adoptat in forma initiala propusa de Guvern si urmeaza sa fie supus votului Camerei Deputatilor.

Dupa adoptarea legii, senatorii PSD au acuzat Executivul si senatorii din arcul guvernamental ca au legiferat "furtul din banii publici".
Certificatele verzi sunt bazele unui sistem la nivel mondial, stabilit prin protocolul de la Kyoto, care prevede ca fiecare tara sa aiba o limita de poluare. Daca nu emite atata dioxid de carbon, diferenta de cantitate o poate vinde sub forma acestor certificate verzi unei tari care are nevoi mai mari.

Romania ar putea incasa pana la 2 miliarde euro din comercializarea drepturilor de emisii de gaze cu efect de sera, in conditiile in care dispune de cel putin 60 milioane tone dioxid de carbon, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern de pe site-ul Ministerului Economiei. "Romania are un disponibil minim pentru comercializarea AAU-urilor (Assigned Amount Units - Unitati ale Cantitatii Atribuite) de 60 milioane tone CO2 echivalent, anual, in perioada 2008-2012. Avand-se in vedere faptul ca, in prezent, piata de AAU-uri indica preturi intre 4-8 euro pentru o tona CO2 echivalent, venitul total la bugetul de stat obtinut reprezinta circa 1-2 miliarde euro", potrivit Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).

Romania va vinde surplusul de certificate de CO2 alocate prin Protocolul de la Kyoto pentru a aduce bani la buget, dar si pentru ca pretul acestora pe piata internationala este in scadere, iar banii obtinuti vor fi investiti in proiecte care duc la reducerea emisiilor de noxe, potrivit unei Ordonante de Urgenta adoptate de Guvern recent.

Actul normativ prevede ca sumele obtinute din vanzarea surplusului de certificate de CO2 se vireaza la Fondul de mediu si vor fi utilizate pentru finantarea proiectelor care duc la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Comercializarea surplusului de certificate de CO2 se face prin negociere directa si va fi luata in calcul oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri