Ordonanta de Urgenta de modificare a Codului Fiscal ale carei prevederi, aplicabile de la 1 iulie, impun, printre altele, taxarea tichetelor de masa, a tichetelor cadou si impozitarea dobanzilor la depozite si conturi curente a fost publicata in Monitorul Oficial.
TVA se majoreaza oficial de la 1 iulie la 24%, OUG de modificare a Codului Fiscal fiind publicata luni in Monitorul Oficial. Majorarea TVA a fost decisa sambata in sedinta de Guvern.

De asmenea, potrivit Ordonantei, orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:

• Beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platititorul de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora;

• In prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca si altele asemenea;

• Beneficiarul de venit contribuie numai la prestatia fizica sau capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;

• Platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitiitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit;

• Platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit;

• Orice element care reflecta natura dependenta a activitatii;

Totodata, Ordonanta de Urgenta de modificare a Codului Fiscal prevede taxarea tichetelor de masa, a tichetelor cadou, a platilor compensatorii si impozitarea dobanzilor la depozite si conturi curente.

Potrivit noilor reglementari, impozitul de 16% va fi aplicat de la 1 iulie si pentru dobanzile la conturile curente, depozitele la termen si la vedere. Veniturile din dobanzile bancare au fost scutite de impozitul de 16% in 2009, iar masura fusese extinsa si pentru anul 2010. De la 1 iulie se impoziteaza cu 25% si castigurile din jocuri de noroc. Impozitul se aplica asupra venitului net, calculat la nivelul castigurilor realizate intr-o zi de acelasi organizator sau platitor.

De asemenea, de la 1 iulie se va impozita cu 16% castigul net determinat la sfarsitul fiecarui trimestru din transferul titlurilor de valoare pe piata de capital. Determinarea castigului/pierderii revine fiecarui intermediar, societate de administrare a investitiilor, in cazul rascumpararii de titiluri de participare la fondurile deschise de investitii, sau platitor de venit, dupa caz, la fiecare tranzactie.

Prevederile care impuneau impozite suplimentare pentru cei care au mai multe imobile cu destinatia de locuinta au fost eliminate din textul OUG.

Potrivit acestora, persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri cu destinatie de locuinta, care nu sunt inchiriate unei alte persoane, urmau sa plateasca in anul 2010 o ”taxa de solidaritate” reprezentand 50% din impozitul datorat in 2010 pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, 100% din impozit pentru a doua si 200% pentru a treia si umatoarele.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri