Primaria sectorului 3 si Primaria sectorului 5 din Capitala au acordat contracte in valoare de 28% din totalul cheltuielilor pe ultimii trei ani, respectiv 32% din cheltuieli, fiecare catre o singura firma, pentru reparatii de strazi, trotuare sau parcari, scrie Mediafax.
Compania "abonata" la contractele de infrastructura din sectorul 3 este Delta ACM '93, controlata de omul de afaceri Florea Diaconu, in timp ce la sectorul 5 cele mai multe contracte au fost castigate de firma Dioma International Exim, al carei administrator este Marian Dumitru. Mai mult, contractele castigate de Delta ACM '93 au fost atribuite prin negociere fara anunt de participare.

In total, companiile au castigat in ultimii trei ani contracte cu o valoare de 925 mil. lei (circa 230 mil. euro), echivalentul a 30% din valoarea contractelor incheiate de cele doua primarii - 3,1 mld. lei, potrivit e-licitatie.ro, infiintat in ianuarie 2007.

Alocarea disproportionata a unor fonduri din bugetele unor institutii publice catre o singura firma poate fi una din cauzele care au adus critici din partea ultimului raport al Comisiei Europene, care sustine ca institutiile din Romania dau dovada de multa slabiciune in apararea achizitiilor publice in fata conflictelor de interese si acuza lipsa de transparenta in acest sector.

Ziarul Financiar a luat in calcul doar contractele directe, fara cele care sunt castigate in consortii.

Primariile sectorului 3 si 5 nu au dorit sa ofere nicio explicatie privind modul in care cele doua companii au reusit sa castige atat de multe contracte.
Delta ACM '93 si Dioma International Exim au afirmat ca au castigat contractele conform legii achizitiilor publice.

"Licitatiile la care a participat Delta ACM 93 impreuna cu asociatii sai au fost licitatii deschise sau restranse, mare parte din ele organizate in conformitate cu prevederile articolului 122, litera j din OUG 34/2006. Delta ACM '93 considera ca toate actele aditionale si contractele subsecvente, aferente licitatiilor castigate, incheiate cu Primaria sectorului 3 sunt deplin legale", sustin reprezentantii Delta ACM '93.

Intrebate cum au reusit sa castige contractele in mod direct, companiile au inclus si proiectele pe care le-au castigat in asociere pentru a explica valoarea ridicata a proiectelor.

"Este posibil ca societatea noastra sa fi castigat incepand cu anul 2007, asa cum spuneti, aproximativ 25% din licitatiile organizate de Primaria sectorului 3, dar o mare parte din aceste licitatii au fost castigate in asociere cu alte societati, precum Straco Grup, Tehnologica Radion, AB Construct, Procons XXI, astfel incat ponderea de 25% ajunge in aceste conditii la aproximativ 10%", sustine Alina Stan, sef birou licitatii al Delta ACM '93.

DELTA ACM '93, companie detinuta de omul de afaceri Florea Diaconu, a castigat din 2007 si pana in prezent 11 contracte cu Primaria sectorului 3 in valoare de 656 mil. lei pentru reabilitari de strazi, trotuare si parcari, echivalentul a 28% din totalul cheltuielilor efectuate de Primaria Sectorului 3 in aceeasi perioada - care s-au ridicat la peste 2,3 mld. lei - prin sistemul elicitatie.ro.

Compania este considerata, potrivit informatiilor aparute in presa, una dintre firmele apropiate Partidului Democrat Liberal (PDL), avand in vedere ca in urma cu cati va ani printre directorii companiei se numara si Ionel Pirpiliu, fratele lui Stefan Pirpiliu, actualul deputat din colegiul 13 al sectorului 3.
Mai mult, din totalul contractelor castigate de Delta ACM '93 cu statul ca unic ofertant, 87% sunt cele castigate cu Primaria Sectorului 3. Toate aceste contracte s-au regasit si in evolutia cifrei de afaceri, care a crescut puternic in 2007.

"Privind la cifrele de afaceri realizate de Delta ACM '93 in ultimii trei ani, veti observa ca impozitele pe care societatea le plateste catre Administratia Financiara a Sectorului 3 sunt echivalente cu cifrele de afaceri realizate din contractele semnate cu Primaria Sectorului 3 din acesti ani", afirma Alina Stan de la Delta ACM '93.
Compania are incheiate contracte cu institutii de stat din ianuarie 2007 pana acum in valoare totala de 2 mld. lei, daca sunt incluse si cele in care a participat ca asociata.
Situatia este similara la Primaria Sectorului 5, unde valoarea celor sapte contracte castigate de compania Dioma International Exim din 2007 si pana in prezent este de 269 mil. lei, echivalentul a 32% din tot ce a cheltuit Administratia Domeniului Public a Sectorului 5 - peste 829 mil. lei - prin e-licitatie.ro. Cele mai mari contracte au fost castigate in 2008, cu o valoare de 97,2 mil. lei fiecare, si implicau reabilitarea infrastructurii stradale din sector.

Intrebati de aceste contracte, reprezentantii Dioma International Exim au amintit de un alt contract, castigat intr-un consortiu cu alte cinci companii, care nu a fost luat in calcul de ZF. Asocierea formata din Han Group, Urban, Romstrade, L&I Art Tipo, Terra Nova Construct SRL si SC Dioma International Exim SRL a fost desemnata castigatoarea unui contract in valoare de circa 165 mil. lei.

"Faptul ca Dioma International Exim a fost desemnata lider al asociatiei nu inseamna ca detine o treime din valoarea contractului cu Primaria Sectorului 5, deoarece din valoarea de 165 de milioane de lei, societatea noastra a executat efectiv lucrari in valoare de circa 60 de milioane de lei, restul fiind lucrari executate si decontate de membrii asociatiei, chiar prin executare silita a Primariei Sectorului 5.

La data prezentei, Dioma International Exim a deschis in instanta o actiune judecatoareasca de recuperare a creantelor", a declarat Marian Dumitru.

Dioma International Exim era detinuta in 2009 de Marian Dumitru si Marcela Dumitru, iar in prezent compania este detinuta de firma Rohas Promotion Group Limited din Noua Zeelanda, dar administrator este tot Marian Dumitru, directorul general al companiei.

Contractele castigate de Dioma International Exim cu Administratia Domeniului Public a Sectorului 5 reprezinta 99% din totalul contractelor semnate de companie cu statul.

Numele companiei Dioma apare intr-un raport al Curtii de Conturi din 2003, cand a fost implicata alaturi de alte doua companii in primirea unor fonduri pentru ajutoare sociale din partea Primariei Sectorului 5.

"Firma Dioma International Exim a participat alaturi de Sotrafco Romania si Viab Imobiliare la selectia de oferte organizata de Primaria Sectorului 5 pentru achizitia de ajutoare de urgenta (un numar de 56 de produse in limita de 40.000 de euro fiecare produs), selectia fiind insa adjudecata numai de Sotrafco International si Viab Imobiliare in proportii egale", au declarat reprezentantii Curtii de Conturi.

Cazul a fost sesizat Colegiului Jurisdictional de pe langa Curtea de Conturi Bucuresti de catre procurorul financiar, in vederea recuperarii prejudiciului de 9,3 mil. lei de la persoanele raspunzatoare si virarea sumelor la bugetul de stat, insa instanta a respins sesizarea procurorului financiar.

Cele doua companii au inregistrat cresteri puternice ale businessurilor dupa castigarea contractelor cu primariile sector 3 si 5.

Delta ACM '93 avea in 2005 o cifra de afaceri de 86 mil. lei si a ajuns in 2009 la 307 mil. lei, in timp ce profitul net a crescut de zece ori in aceeasi perioada, pana la 45 mil. lei. Dioma International

Exim avea in 2006 afaceri de 10 mil. lei si a ajuns in 2009 la 148 mil. lei, in timp ce profitul net s-a majorat de la 0,1 mil. lei la 5,8 mil. lei.
La niciuna din celelalte primarii de sector nu sunt ponderi atat de mari ale unor contracte semnate cu o singura firma in totalul contractelor atribuite de primarii pe e-licitatie din 2007 incoace.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri