Edler Andras, deputat UDMR de Covasna, care a initiat propunerea ca persoanele fizice sa beneficieze de bonificatii in schimbul bonurilor fiscale, sustine ca, intr-un scenariu pesimist, aceasta prevedere ar aduce la bugetul de stat un venit de peste 200 de milioane de euro anual, informeaza Mediafax.

Potrivit acestuia, propunerea prevede ca persoanele fizice care solicita si pastreaza bonurile fiscale de la diferiti comercianti sa beneficieze, la prezentarea anuala a acestora catre Administratia Financiara, de anumite bonificatii, si anume la o valoare anuala cumulata a bonurilor fiscale de pana la 4.000 de lei sa beneficieze de o bonificatie de patru la suta, iar daca valoarea depaseste 4.000 de lei de o bonificatie de unu la suta.

Deputatul UDMR a precizat ca exista o categorie sociala cu venituri reduse, pensionarii, somerii, care este atenta atenta la fiecare reducere sau deducere de care poate beneficia.

"Aceasta categorie are un venit lunar mediu de circa 350 de lei, adica circa 4.000-4.200 de lei anual. Daca motivam acest segment, prin acordarea unei bonificatii semnificative in segmentul 0-4.000 de lei, succesul acestei masuri va fi garantat, iar impactul asupra bugetului de stat va fi semnificativ", a subliniat Edler.

Potrivit deputatului, acest segment al populatiei achizitioneaza mai ales produse de baza (paine, lapte, carne, medicamente), domeniu in care evaziunea este foarte mare si daca acesti oameni vor solicita bonuri fiscale, "cu siguranta" se va elimina comertul "la negru" a acestor produse.

Propunerea prevede ca bonurile fiscale se vor prezenta anual, la Administratia Financiara, la scurt timp dupa 15 mai, data pana la care sunt centralizate informatiile pentru impozitul pe venitul global.

Astfel, Fiscul va avea posibilitatea sa verifice daca persoanele au depus spre decontare bonuri fiscale a caror valoare depaseste venitul lor anual si astfel se va putea preveni situatia in care unele persoane devin "colectionare" de astfel de bonuri fiscale, adunandu-le de la alte persoane.

Deputatul Edler Andras a precizat ca daca, intr-un scenariu pesimist, din circa cinci milioane de persoane care sunt pensionari sau beneficiaza de diferite ajutoare sociale, 20 la suta se vor implica in aceasta actiune, iar din totalul bonurilor fiscale decontate 80 la suta ar fi fost emise oricum (energie, gaz, apa, canalizare, salubrizare, telefon) si doar 20 la suta sunt din "economia neagra adusa la suprafata", se poate vorbi de 915 milioane de lei venituri nete suplimentare la buget, adica peste 212 milioane de euro pe an.

Edler si-a exprimat speranta ca Ministerul Finantelor va elaboreze norme simple de aplicare a acestei propuneri.

Proiectul privind returnarea de catre stat a unei sume de bani catre consumatori in schimbul bonurilor fiscale si acordarea de deduceri fiscale pentru lucrari de reabilitare a locuintelor va fi finalizat la inceputul lunii septembrie si aplicat din trimestrul IV al anului sau incepand cu anul viitor.

In prezent, proiectul de act normativ prin care vor fi introduse aceste facilitati se afla in lucru la Ministerul Finantelor.

"Obiectivul meu este ca actul normativ sa intre in vigoare din trimestrul IV al anului 2010 sau cel tarziu la 1 ianuarie 2011", declara, duminica seara, premierul Emil Boc, la postul public de televiziune.

El a apreciat ca aceste facilitati destinate cumparatorilor vor contribui la combaterea "micii evaziuni fiscale".

Sursa foto: Camera Deputatilor


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri